Передплата 2024 ВЗ

«Мені сподобався „Зоряний бичок“ із „Вечірньої казки“. І я його зробила»

Майстриня з Хмельницького Олена Панчук створює антистресові іграшки

Пані Олена з «Зоряним бичком» (ліворуч) та «Дика овечка» за мотивами картини Марії Примаченко. Фото з архіву Олени Панчук
Пані Олена з «Зоряним бичком» (ліворуч) та «Дика овечка» за мотивами картини Марії Примаченко. Фото з архіву Олени Панчук

Олена Панчук з Хмельницького виготовляє іграшки ручної роботи. Деякі її забавки зроблені за картинами відомої художниці Марії Примаченко. У колекції майстрині є також мультяшні герої.

Пані Олена за фахом за­крійник, кравець верхньо­го одягу. Працювала у різних швейних майстернях. Шила все: від постільної білизни, курток, пальт до вечірніх та весільних суконь. Але любов до іграшок у майстрині була завжди. У декретній відпустці поча­ла проводити дитячі майстер-класи з пошиву фетрових іграшок.

— Коли почалась повномасштаб­на війна, я вирішила шити іграш­ки, поєднуючи різні техніки, — каже Олена Панчук. — У такий спосіб хо­тіла відволіктися від сирен та почут­тя горя і страху… Побачила у соцме­режах, як дівчина пошила іграшку з картини Марії Примаченко, і поду­мала: як би я її зробила? Думала-думала і зробила… Коли виставила фото своїх іграшок у соцмережах, привернули до себе багато уваги. Правда, були і хейтери, які вказува­ли на авторське право…

«Синя птаха» за мотивами картини Федора Примаченка.
«Синя птаха» за мотивами картини Федора Примаченка.

Я тоді зрозуміла, що треба зв’язуватися з Примаченками, бо люди почали замовляти іграшки за мотивами картин відомої художни­ці. З цього все й почалося. Це була довга історія. Щоб підписати дого­вір з родиною Марії Примаченко, треба було оформити підприємця. Обставини змусили мене розвива­тися (усміхається. — Авт.). Але мені все вдалося.

— У соцмережах ви написали, що створюєте іграшки, які роз­повідають про Україну…

— З Марії Примаченко у мене все почалося, видно, так майстри­ня мене повела… Потім я побачи­ла роботи інших художниць — Ніти Кравець та Оксани Явір. Почала створювати іграшки на основі їхніх картин. З художницями я теж співпрацюю. Виходить так, що я розпо­відаю про мистецтво через іграшки.

— Ви також зробили симпатич­ні іграшки з мультика «Жив-був пес…» та з інших…

— Мені сподобався зоряний би­чок із «Вечірньої казки». І я його зро­била. Отримала чимало замовлень на цю іграшку, у багатьох людей ностальгія за дитинством та безпе­кою… Потім я подумала: чому б не зробити інші образи з «Вечірньої казки»? Зробила щуку, ще планую зробити котиків.

А потім одна з дівчат попросила зробити вовка з мультика «Жив-був пес…». Зробила я вовка, потім пса і кота. Замовники хочуть також, щоб я зробила господаря і господиню. Одне слово, планів у мене багато…

Іграшка з мультфільму «Жив-був пес...».
Іграшка з мультфільму «Жив-був пес...».

Ці іграшки як антистрес, приєм­ні на дотик. Використовую плюш, штучну замшу, мікровелюр, мікро­фліс, штучне хутро. Стараюся, щоб матеріали були гіпоалергенними та легкими у догляді.

— В одному відео у соцмере­жах ви розповідали, коли у вас поганий настрій, ви не робите іграшок. Це, мовляв, впливає на їхню енергетику.

— Коли починаю працювати по­вільно, розумію, що треба відволік­тися, відпочити, підняти свій рівень енергії (усміхається. — Авт.). Коли за­ймаєшся улюбленою справою, дуже легко вигоріти. Не відчуваєш, коли втомився… Чоловік на мене дивить­ся, я сиджу з тією голкою, а у мене вже скляні очі… Працюю вдома, тож зрозуміла, що відпочинок треба пла­нувати. Тому встановила графік робо­ти і відпочинку.

— Ви також розписуєте іграш­ки…

— Я закінчила художню шко­лу. Іграшка «Пан Місяченько», на­приклад, це ще й аплікація, і ручна вишивка, яка світиться у темряві. Синю пташку розписувала акрилом. Пробувала розписувати голуба миру фломастерами по тканині. Планую експериментувати з різни­ми техніками. Хочу додати також ва­ляння.

— Яка ваша улюблена іграшка?

— Найбільше подобається щука. Наші пращури вірили у те, що щука може передати вісточку з того світу. А у важкий період виконує бажан­ня тих, хто перебуває між життям і смертю. Нехай і наше бажання щука виконає - Перемоги нам і миру!

Невеличкі іграшки Олени Панчук коштують 500 грн, зоряний бичок — 2,5 тисячі грн. Грибоїд найдорожчий — 5 тисяч грн.

Схожі новини