Передплата 2024 ВЗ

Як правильно давати дитині ліки?

Кожна мама знає, як непросто вмовити малюка прийняти ліки, особливо якщо препарат неприємний на смак. Часто діти категорично відмовляються пити призначені засоби, і процедура прийняття медикаментів перетворюється на муку і для мам, і для дітей. Тож як правильно давати дитині ліки?

— Будь-яке лікування дитині прописує тільки лікар, він вказує необхідні дозу­вання, тривалість курсу терапії. Якщо у вас виникли сумніви, можете ознайо­миться з інструкцією препарату і про­консультуватися з лікарем ще раз. Всі препарати діляться на ті, які потрібно давати до їди, під час і після їди. Цих пра­вил слід дотримуватися, оскільки лікар­ські препарати можуть змінювати свою дію, перемішуючись з їжею і травними соками. Проміжки між прийомом меди­каментів мають бути, по можливості, рів­ними, адже терапевтична концентрація препарату у крові повинна зберігатися протягом всього періоду лікування. Осо­бливо це стосується антибактеріальних та протимікробних препаратів, гормо­нів. Щоб не пропустити прийом черго­вої дози ліків, користуйтеся таймером, будильником. Намагайтеся розподілити прийом медикаментів таким чином, щоб не переривати нічний сон малюка. За­пивати медикаменти краще звичайною водою, оскільки соки та чаї можуть змі­нювати хімічний склад ліків, впливати на їх всмоктування. Молоком і молочними продуктами можна запивати солодкі і нейтральні на смак препарати. Не варто змішувати медикаменти з їжею, — якщо дитині не сподобається смак, то маля може відмовлятися від ліків взагалі. Де­які препарати для немовлят можна дода­вати у молоко (наприклад, пробіотики).

Переважна більшість лікарських пре­паратів для дітей випускається у вигляді рідких розчинів (сиропів, крапель, сус­пензій). Такі медикаменти оснащені спе­ціальними мірними ложечками, мензур­ками або шприцами. Дітям першого року життя сироп чи суспензію найпростіше дати з ложечки. Не слід давати відразу всю дозу препарату (якщо вона переви­щує 3−4 мл), щоб не викликати блювоту.

Іноді необхідний препарат випуска­ється лише у вигляді таблеток та капсул. Малюки не можуть проковтнути тверді лікарські засоби, тому необхідно при­вести їх у звичну для дитини форму. З капсулами простіше — висипте вміст і розчиніть невеликою кількістю води. Таблетовані препарати потрібно роз­терти в порошок, розвести водою або іншою рідиною і дати дитині з ложечки. Намагайтеся домовитися з малюком, не сваріть і не лякайте його, спробуйте пе­ретворити прийом медикаментів на гру.

Найлегший для дітей першого року життя ректальний (у пряму кишку) метод введення лікарських засобів. Введення препаратів через пряму кишку дозво­ляє уникнути негативних реакцій з боку слизової шлунка і не викликає у дитини неприємних відчуттів. Ректально можна вводити свічки (супозиторії) і клізми з лікарськими речовинами. Введення су­позиторію має бути м’яким, без різких рухів. Малюкам свічки можна вводити як у положенні на лівому боці, так і на спи­ні (з підведеними до животика ніжками). Звільніть супозиторій від упаковки, роз­ведіть дитині сідниці і введіть свічку в пряму кишку. Після введення затисніть сідниці, щоб дитина не виштовхнула її назад, і утримуйте їх протягом кількох хвилин. Якщо ви дістали супозиторій з холодильника, дайте йому полежати кілька хвилин за кімнатної температури перед введенням. Для дітей зазвичай використовуються свічки дитячого роз­міру. Для дітей, старших за 3−4 роки, кра­ще використовувати для введення свічки ректально положення на боці.

Світлана Біляєва, педіатр, сімейний лікар.

Схожі новини