Передплата 2024 «Добрий господар»

У спеку бузьки приносять своїм пташенятам у дзьобах воду…

Орнітолог розповідає, як захищаються птахи під час екстремальної погоди

Коли надворі спекотно, лелеки крилами створюють своїй малечі тінь. Фото tyzhnevyk.tvp.pl
Коли надворі спекотно, лелеки крилами створюють своїй малечі тінь. Фото tyzhnevyk.tvp.pl

У зимові й перші весняні місяці природа здивувала нас надвисокою температурою повітря. У лютому, бувало, термометр показував +15, а на початку квітня траплялися і літні +26. Утім, вже під кінець цього тижня синоптики прогнозують нічні заморозки… Цікаво, як ці аномалії (спека, студінь, сильні вітри, зливи) позначаються на самопочутті пернатих, на виведенні потомства? У нас, людей, на випадок негоди заготовлено парасольки, капелюхи, дощовики — а як бути птахам? Про це розпитуємо президента Західноукраїнського орнітологічного товариства, професора Андрія Бокотея.

— Птахи давно пристосова­ні до таких перемін. У них дуже щільний пір'яний покрив, який і захищає їх. Тому не дуже боять­ся дощу, вітру, холоду — все це зносять стійко і мужньо. Дорос­лі особини навряд чи постраж­дають від негоди. Але можуть постраждати їхні дрібні пташе­нята. Кожен птах, як і людина — індивідуальність. Хтось з них насиджуватиме яйця, вигрівати­ме їх попри найскладніші умо­ви, а хтось може залишити свою кладку і застудити яйця або ж необережним рухом під час не­годи пошкодити їх. Усе залежить від конкретного птаха. Є такі, що в’ють «ґрунтовні» — теплі гнізда. Скажімо, зяблики, горобці хатні, польові - їхні оселі добре захи­щені від негоди, тому для пташе­нят жодної небезпеки не буде. Натомість великий голуб-припу­тень, якого у Львові досить бага­то, має гніздо ажурне, прозоре, не таке капітальне, як інші птахи. Воно так просвічується, що іноді знизу видно яйце. У таких випад­ках, коли вдарить мороз, птах зверху сидітиме і грітиме яйця, а знизу вони мерзнутимуть. Тому не завжди багатьом припутням вдасться дочекатися свого по­томства, виховати його. Так у природі заведено: виживе силь­ніший, той, хто краще догляда­тиме своїх нащадків.

— Ті самі проблеми виника­ють і у лелек?

— Ні, у них таких клопотів не­має. Лелека — птах великий, сильний, гніздо у нього теж ве­лике, добре утеплене, вистеле­не.

— А як птахи захищають себе і малечу від «теплового удару» у спеку?

— Якщо дуже гаряче, багато сонця, лелека може стояти над пташенятами і крилами робити їм тінь, вентиляцію. Якщо ж під час насиджування яєць дуже спекотно, партнер птаха може приносити у гніздо якісь вологі предмети — мох, болото — щоб їхні «половинки» могли трохи освіжитися. Принаймні чорні лелеки так роблять. Бузьки та­кож носять своїм пташенятам воду у дзьобах. Практикують і ще один спосіб охолоджен­ня свого тіла: струменем сво­го посліду відбілюють ноги — і це теж дає змогу відвес­ти від організму надмірне тепло.

Схожі новини