Передплата 2024 ВЗ

У колишньому концтаборі «Заксенгаузен»… антиізраїльські записи

Гості меморіального музею залишають їх у книгах відгуків

Ворота концтабору в Оранієнбурзі "прикрашав" напис Arbeit macht frei, тобто "Праця звільнює". Десятки тисяч в'язнів "Заксенгаузена" звільнення не дочекалися... Фото wikimedia.org.
Ворота концтабору в Оранієнбурзі "прикрашав" напис Arbeit macht frei, тобто "Праця звільнює". Десятки тисяч в'язнів "Заксенгаузена" звільнення не дочекалися... Фото wikimedia.org.

Як повідомляє «Німецька хвиля», після нападу «Хамасу» на Ізраїль (7 жовтня 2023 року) й початку ізраїльської воєнної операції у секторі Ґази у меморіальному музеї, створеному на місці колишнього нацистського концтабору «Заксенгаузен», фіксують дедалі більше… антиізраїльських і антисемітських записів.

Деякі відвідувачі музею «Місце пам’яті Заксенгаузен», розповів директор Фундації меморіалів землі Бранденбург (Німеччина) Аксель Дреколль, залишають такі записи у книгах відгуків. «Мусимо замінити наші гостьові книги, — зазначив пан Дрекколь. — Більше не можемо видавати їх відвідувачам, тому що в цих книгах чимало записів, сповнених ненависти».

«Найбільше цього в бараках 38 і 39, де утримували євреїв»

За словами директора Фундації меморіалів, після 7 жовтня минулого року, коли «Хамас» напав на Ізраїль, у музеї, створеному на місці колишнього концтабору «Заксенгаузен», побільшало антисемітських і антиізраїльських проявів, — «особливо у бараках 38 і 39, де нацисти утримували євреїв».

Запобігти таким діям і знайти винних важко, відзначає «Німецька хвиля», оскільки «доступний для всіх меморіал щодня відвідують до двох тисяч осіб». Як зауважив Аксель Дреколль, «Місце пам’яті Заксенгаузен» повинно залишатися відкритим, прозорим і вільним". А відтак, мовляв, організувати в музеї тотальне стеження не видається можливим…

Утім, як запевняє директор Фундації меморіалів Бранденбургу, музей в Оранієнбурзі співпрацює з німецькими правоохоронцями, і про всі ненависницькі ґрафіті й написи на території меморіалу негайно повідомляє поліцію.

За словами пана Дрекколя, антисемітські й антиізраїльські відгуки зазвичай залишають не гості з організованих екскурсійних груп, а індивідуальні відвідувачі, «вирахувати» яких набагато складніше.

У 1936−1945 роках в’язнями концентраційного табору «Заксенгаузен» у Оранієнбурзі (на північ від Берліна) були понад 200 тисяч осіб, зокрема, євреї і роми.

Десятки тисяч в’язнів концтабору загинули — через голод, хвороби, примусову працю, медичні експерименти й жорстоке поводження охоронців, а також унаслідок операцій зі знищення ув’язнених, які регулярно проводили в «Заксенгаузені» есесівці.

Схожі новини