Передплата 2024 ВЗ

Залишки Львівського автобусного заводу — новому власнику-забудовнику. А що з боргами?

Ймовірно, територію заводу будуть продовжувати забудовувати житловими кварталами та бізнес-центрами

Фото INPRESS.UA
Фото INPRESS.UA

ТзОВ «Львівські автобусні заводи», яке раніше належало недобросовісному російському інвестору та бізнесмену Ігорю Чуркіну, та було по вуха у боргах, отримало нового власника. Це компанія забудовник «Львівінвестактив», власником якої є бізнесмен Андрій Луцький, який займається будівельним бізнесом в Івано-Франківську.

Нового власника ТзОВ «Львівські автобусні заводи» призначено у рамках судової санації заводу. Торік Господарський суд Дніпропетровської області затвердив план санації підприємства ЛАЗ. Фініш плану санації відбувся лише тепер.

Нагадаємо, скандальна історія з банкрутством Львівського автобусного заводу тягнулася з 2014 року. Справу банкрутства заводу розглядав суд у Дніпропетровській області.

За інформацією видання Liga.net, оскільки Господарський суд Дніпропетровської області затвердив план санації автобусного заводу у Львові, то новий інвестор повинен був погасити борги попередників. Компанія Луцького «Львівінвестактив» погасила борги ЛАЗу, інвестувала в це 82 мільйони гривень. Після погашення боргів та зміни власника Феміда зняла арешт з нерухомості ЛАЗу. Так, 23 лютого Личаківський районний суд Львова скасував арешт ливарного цеху ЛАЗ на вулиці Стрийській, 45 (у справі Державної фіскальної служби), а 5 березня Печерський районний суд Києва скасував арешт 30 об'єктів нерухомості ЛАЗу на вул. Стрийській, 45 (у справі Державної податкової служби).

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з кількома депутатами Львівської міської ради. Кажуть, санація ЛАЗу — приємна новина на фоні занепаду заводу та його забудови багатоповерхівками. Депутати припускають, що, ймовірно, територію заводу будуть продовжувати забудовувати житловими кварталами та бізнес-центрами. На такі припущення наштовхує те, що власником став забудовник зі стажем.

Що відомо про нового власника автобусного заводу у Львові?

За інформацією YouControl, ТзОВ «Львівінвестактив» зареєстроване у Львові 2023 року, компанія входить до групи родини Луцьких, які є забудовниками в сусідній області. Основний вид діяльності «Львівінвестактив» — будівництво житлових та нежитлових споруд.

Андрій Луцький — співвласник будівельної компанії «Благо», що є однією з найбільших в Івано-Франківську. Засноване у 2007 році ТОВ «Компанія Благо» має двох бенефіціарів — Андрія Луцького та Івана Криховецького. Підприємці також ведуть наукову та викладацьку діяльність в івано-франківському приватному університеті імені Короля Данила, який заснував батько Андрія Луцького.

З досьє «ВЗ»

ЛАЗ заснований у 50-х роках, підприємство приватизували у 2001 році. Тоді понад 70% акцій підприємства викупила компанія пов’язана із росіянином Ігорем Чуркіним (ТзОВ «Сіл-Авто)». Однак, після приватизації на ньому почалися масові скорочення, затримки зарплат, а згодом — розпродаж майна. Завод продовжував роботу, але значно зменшив масштаби виробництва.

Через конфлікт з місцевою владою Чуркін збирався перенести виробництво автобусного заводу зі Львова у Дніпропетровську область. У 2015 році прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження щодо оборудок Ігоря Чуркіна. У 2022 році Чуркіну повідомили про підозру в обмані поліції з метою блокування продажу майна збанкрутілого заводу. У 2023 році Чуркін отримав другу підозру — в заволодінні майном ЗАТ «Завод комунального транспорту».

Схожі новини