Передплата 2024 «Добра кухня»

Домашній майонез

Постійна читачка «Доброго господаря» із с. Рубанка Ніжинського району Чернігівської області Солдатенко Н. І. просить надрукувати рецепти приготування домашнього майонезу. Залюбки виконуємо її бажання й подаємо добірку рецептів на будь-який смак

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Аби майонез вийшов густим і смачним, дуже важливо, щоб всі інґре­дієнти, що використовують для його приготування, були свіжи­ми і кімнатної температури.

Якщо бажаєте отримати більш гострий майонез, можна замінити традиційну гірчицю гір­чичним порошком. Вона додасть пікантності смаку. Якщо не хоче­те, щоб майонез гірчив, краще скомбінувати оливкову й соняш­никову олію, оскільки оливкова олія може давати гіркоту.

Густота майонезу залежить від того, скільки соняшникової олії в нього наллєте. Але знайте, якщо майонез вийшов дуже густим, можна легко виправити ситуа­цію. Для цього додайте до готової маси трохи води кімнатної темпе­ратури і знову перемішайте.

І пам’ятайте, що домашній майонез можна зберігати в хо­лодильнику не довше 4 діб.

Із жовтків

Багато господинь для приго­тування домашнього майонезу використовують блендер або міксер з відповідною насадкою. Можна скористатися й старим добрим способом — збити ма­йонез вінчиком.

1 яєчний жовток, ½ ч. ложки гірчиці, дрібка цукру, дрібка солі, 100 мл оливкової олії, ½ ч. л. лимонного соку.

Жовток добре збити вінчиком із гірчицею, сіллю і цукром. У го­тову однорідну масу поступово влити оливкову (можна замінити соняшниковою або скомбінува­ти в пропорції 1:1) олію. Збивати не дуже швидко і не надто по­вільно. Тільки-но отримана маса починає прилипати до вінчика, майонез готовий. Щоб він став світлим, але не білим (домаш­ній майонез не буває ідеально білим, як магазинний), додати трохи лимонного соку або яблуч­ного чи бальзамічного оцту.

З яєць

Цей майонез можна приготу­вати за допомогою блендера за хвилину.

1 яйце, 150 мл соняшнико­вої олії, 0,5 ч. ложки гірчиці, 0,5 ч. ложки солі, 0,5 ч. ложка цукру, 1 ст. ложка соку лимона.

Приготування домашнього майонезу в блендері - завдання доволі просте. Тут не потрібно стежити за консистенцією, кіль­кістю олії й іншими деталями. Достатньо всі інґредієнти по черзі всипати в ємність і опус­тити насадку блендера. Секрет саме в насадці, яка за короткий проміжок часу збиває інґредієн­ти, перетворюючи їх на потрібну майонезну масу.

З перепелиних яєць

Гурмани люблять експери­ментувати і готують майонез на перепелиних яйцях. Його ре­цепт теж доволі простий.

6 перепелиних яєць, 150 мл соняшникової олії, 0,5 ч. лож­ки солі, 0,5 ч. ложки цукру, 0,5 ч. ложки гірчиці, дрібка чорного меленого перцю, 1 ст. ложка соку лимона, зе­лень — до смаку.

Яйця, сіль, цукор, гірчицю і перець змішати і збивати блен­дером упродовж хвилини. По­тім потроху вливати олію, доки майонез не загусне. До готового майонезу додати сік лимона, ще раз збити і змішати із зеленню. Отриману суміш поставити в хо­лодильник, щоб вона загусла.

Пісний

Пісний варіант майонезу на основі борошняної заварки — справжня паличка-виручалочка для пісного меню.

80 г пшеничного борошна, 375 мл води, 60 мл (4 ст. лож­ки) олії, 1−2 ст. ложки соку лимона, 1−2 ст. ложки гірчи­ці, 1 ч. ложка без гірки солі, 1 ч. ложка без гірки цукру.

Зі зазначеної кількості про­дуктів вийде близько 400−450 г соусу. Просіяти борошно в со­тейник або невелику каструлю. Влити 100−150 мл холодної води і ретельно перемішати вінчиком, щоб борошно повністю розчи­нилося. Додати воду, що зали­шилася. Поставити на середній вогонь і, помішуючи, довести су­міш до кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімуму і, помішуючи, варити 30−60 секунд, поки суміш трохи не загусне. Охолодити її до кімнатної температури. Якщо варити близько 1 хв вийде гус­тіша заварна основа і, як наслі­док, густіший майонез. Якщо 20−30 секунд, консистенція вийде більш рідкою. У чаші блендера з'єднати сіль, цукор, олію, 0,5−1 ст. ложку лимонного соку та 0,5−1 ст. ложку гірчиці. Збити на висо­кій швидкості 30−60 секунд до од­норідності. По 1−2 ст. ложці дода­вати борошняну заварену масу, щоразу збиваючи по кілька се­кунд, поки соус не загусне до ба­жаної консистенції. Скуштувати готовий соус і за потреби додати ще гірчиці, соку лимона або солі. Зберігати соус у холодильнику у герметичній ємності 2−3 дні.

Молочний

Майонез можна приготувати з молока. Він теж стає густим і на смак не поступається тради­ційному майонезу на яйцях.

150 мл молока 2,5%, 300 мл соняшникової олії, 2−3 ч. ложки гірчиці, 1 ст. ложки ли­монного соку, сіль і цукор — до смаку.

Молоко кімнатної темпера­тури влити в ємність для блен­дера. Додати соняшникову олію і збивати блендером (не міксе­ром!), доки не утвориться густа емульсія. До готової суміші до­дати сіль, цукор, гірчицю, сік ли­мона і збивати ще 5 секунд.

Схожі новини