Передплата 2024 ВЗ

«Навального вбивали довго й методично»

«Спочатку спроба отруїти, — нагадав співзасновник „Меморіалу“. — А потім ізоляція у крижаних камерах»

Цинічне вбивство російського опозиціонера Олексія Навального шокувало цілий світ... Фото AFP
Цинічне вбивство російського опозиціонера Олексія Навального шокувало цілий світ... Фото AFP

У середу, 21 лютого, дружина померлого російського опозиціонера Олексія Навального Юлія планувала взяти участь у засіданні Європейської Ради. А напередодні Юлія Навальна заявила, що хоче продовжити справу свого чоловіка. «Не я мала записувати це відео, — зазначила, зокрема, вдова Навального. — На моєму місці мала бути інша людина, але цю людину вбив путін». Розповідаючи про життя й смерть батька своїх дітей, Юлія Навальна описала умови ув’язнення свого чоловіка: протягом трьох років російських таборів із Навального знущалися, його морили голодом та ізолювали від світу.

Минулої п’ятниці (16 лютого) російські тю­ремники повідомили, що 47-річний Олексій Наваль­ний раптово помер у виправній колонії за Полярним колом — у Ямало-Ненецькому автономно­му окрузі на Крайній Півночі рф. Мовляв, Навальному «стало по­гано» й він «знепритомнів», а ви­клик «швидкої» і реанімаційні за­ходи не допомогли — російський опозиціонер помер.

Що саме спричинило смерть Навального? Влада рф поши­рює версії про тромб, який віді­рвався, але соратники опозиці­онера у це не вірять. Дехто з них каже, у колоніях Навальний час­то сидів у штрафних ізоляторах, де навіть повністю здорова лю­дина швидко стає хворою… Інші схиляються до версії повільно­го вбивства Навального малими дозами отрути, а Юлія Наваль­на заявила, що кремль, хова­ючи тіло її чоловіка, прагне до­чекатися, поки зникнуть сліди нервово-паралітичної речови­ни «Новічок», якою опозиціоне­ра труїли ще 2020 року. «Мого чоловіка не вдалося зламати. Тому путін його вбив — ганебно й боягузливо, — наголосила На­вальна. — Тепер так само підло й боягузливо ховають його тіло, не віддаючи його матері».

Мати Олексія Навально­го, пані Людмила, у природ­ну смерть сина також не ві­рить. «Ми бачили сина в колонії 12 лютого, були на побачен­ні. Був живий-здоровий», — по­відомила Людмила Навальна у соцмережах. Мати опозиціоне­ра та її адвокат вирушили до ви­правної колонії Arctic Wolf IK-3 на півночі рф, де Навальний си­дів із минулого року, щоб забра­ти його тіло. У колонії, інфор­мує британське видання The Guardian, Людмила дізналася, що тіло Олексія перевезли до міста Салехарда. Але, коли мати в суботу приїхала в морг, заклад був зачинений. «Вони стежать за нами й замітають сліди», — констатувала речниця опозиці­онера Кіра Ярмиш.

Між тим, до того моргу, дізна­лися журналісти «Медіазони», тіло Навального доставили. На відео, зробленому в ніч після його смерті, кілька тюремних спецавтомобілів їдуть від ко­лонії, де сидів Навальний, у бік Салехарда… За даними росій­ської «Новой газеты», до мор­гу цього міста тіло Навального привезли вже 16 лютого ввече­рі (може, опозиціонер помер не у п’ятницю, а на день-два ра­ніше?), і до Салехарда приїха­ли високі чини слідчого коміте­ту рф.

У січні 2024-го виповнилося три роки, як Навальний був заа­рештований і ув’язнений — після повернення до рф із Німеччини, де опозиціонер лікувався піс­ля отруєння російськими спец­службами.

Як розповів італійському ви­данню Corriere della Sera росій­ський правозахисник, співзас­новник забороненого путінською владою «Меморіалу» Олег Орлов, Олексія Навального «вбивали довго й методично», намагаю­чись «всіма можливими спосо­бами змусити його померти». Орлов зазначив: «Це вбивство. Перш за все, спроба його отруї­ти. Потім абсолютно незаконний арешт, а також незаконне засу­дження. І нарешті, тривале ме­тодичне вбивство, що полягає в ізоляції у крижаних камерах. Якщо все це зібрати разом, ви знайдете відповідь, яку шукаєте: це точно було вбивство».

Хто, на думку Орлова, може стати лідером російської опози­ції після Навального? «На даний момент я не бачу такого героя, — констатував співзасновник „Меморіалу“. — Це ще один тра­гічний факт не тільки для його прихильників, а й для всієї росії, для її майбутнього… Я не бачу нікого, схожого на Навального. Він був сильним, тому що був справжнім політиком, який умів розмовляти з людьми й перетя­гувати їх на свій бік. Саме тому його вбили».

Попри реальну загрозу опи­нитися за ґратами, сотні жи­телів рф знайшли у собі сили вшанувати пам’ять Навально­го. Зокрема, люди несли квіти, фото опозиціонера й невелич­кі плакати з текстами на його підтримку до пам’ятників жерт­вам радянських репресій. За даними інформагенції Reuters, що посилається на правоза­хисний portal OVD-Info, під час заходів у пам’ять про Наваль­ного у 32 містах рф затрима­ли понад 400 осіб, найбільше — у москві й санкт-петербурзі. За оцінкою Reuters, це найбільша хвиля арештів у росії з вересня 2022-го, коли під час демон­страцій проти мобілізації зааре­штували понад 1300 осіб.

Після повідомлення про смерть Навального стихійні мі­тинги відбулися в кількох міс­тах Німеччини. Найбільший — перед посольством рф у Бер­ліні, де зібралася понад тися­ча осіб. Демонстранти звинува­тили у смерті Навального путіна й російський режим. Такі мітин­ги відбулися також, інформує DPA, у Мюнхені, Бремені, Ган­новері, Штутґарті, Саарбрюкке­ні й Франкфурті-на-Майні.

Через смерть Навального в російській колонії МЗС Німеччи­ни викликало посла рф у Берліні - аби дав пояснення. А глава ні­мецького МЗС Анна-Лєна Бер­бок наголосила: «Німеччина та інші країни ЄС хочуть запрова­дити нові санкції проти росії піс­ля смерті Навального. Для по­карання за серйозні порушення прав людини слід використо­вувати спеціальний інструмент санкцій Європейського Союзу».

«Аби вшанувати пам’ять На­вального, запропоную главам МЗС Євросоюзу назвати наш режим санкцій щодо прав лю­дини на його честь», — розпо­вів Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

У США сенатор-республі­канець Ліндсі Ґрем заявив, що після вбивства Навального ро­сію треба оголосити державою-спонсором міжнародного теро­ризму. «Навальний був одним із найсміливіших людей, яких я коли-небудь зустрічав, — зазна­чив Ґрем. — Коли він повернувся до росії, він мав знати, що путін його вб'є, і він був убитий путі­ним… Я щойно розмовляв по телефону з двома сенаторами-демократами. Оголосімо росію державою-спонсором терориз­му за американським законо­давством. Змусимо їх заплатити ціну за вбивство Навального».

А група депутатів міської ради італійського Рима закли­кала назвати іменем Олексія Навального вулицю (via Gaeta), де розташоване посольство рф. «Рим не може мовчати після варварського вбивства Олексія Навального, найсміливішого, героїчного противника путіна», — заявили депутати.

Схожі новини