Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Праймеріз» у штаті Колорадо — без Дональда Трампа?

На початку 2024-го Верховний суд США прийме рішення, яке матиме суттєвий вплив на перебіг виборчої кампанії

До перших «праймеріз» іще кілька тижнів, але виборча кампанія у США вже у розпалі. Хто сумує за часами Трампа, може придбати собі ось такого. Фото AP
До перших «праймеріз» іще кілька тижнів, але виборча кампанія у США вже у розпалі. Хто сумує за часами Трампа, може придбати собі ось такого. Фото AP

Після того, як Верховний суд Колорадо наказав держсекретарю цього штату викреслити Дональда Трампа зі списку учасників призначених на 5 березня «праймеріз» Республіканської партії, адвокати експрезидента заявили, що подадуть апеляцію до Верховного суду США. (Передбачаючи це, судді з Колорадо призупинили виконання свого рішення до 4 січня). Яким буде вердикт? Здавалося б, на користь Трампа, адже шістьох його суддів призначили президенти-республіканці (половину з них — Трамп), а трьох — президенти-демократи. Утім, Верховний суд США вже демонстрував свою норовистість: після президентських виборів 2020 року він не задовольнив позовів, що мали на меті скасувати перемогу Джо Байдена.

Верховний суд Колорадо виніс свій вердикт на осно­ві 14-ої поправки до амери­канської конституції, яка заборо­няє обіймати державні посади особам, що брали участь у по­встанні проти США. Йдеться про дії Дональда Трампа, які, на дум­ку суддів із Колорадо, сприя­ли нападу прихильників експре­зидента на Капітолій, що стався 6 січня 2021 року, — з метою за­вадити Конгресу затвердити чесну перемогу Джо Байдена на президентських виборах (після голосування Трамп поширював брехню про фальсифікацію ре­зультатів голосування).

Позов до Верховного суду шта­ту Колорадо, інформує wyborcza. pl, подала організація «Громадя­ни за відповідальність і етику у Вашингтоні». На її думку, експре­зидент Трамп порушив свою при­сягу, «вербуючи, підбурюючи й за­охочуючи насильницький натовп до нападу на Капітолій».

14-ту поправку ухвалили ще… 1868 року, після Грома­дянської війни, щоб завадити колишнім лідерам Конфедера­ції (рабовласницького Півдня, який зазнав поразки) потрапи­ти до Конгресу. Поправка пе­редбачає, що особи, які на сво­їх посадах присягнули захищати конституцію, і які брали участь у повстанні проти Сполучених Штатів або підтримували його, не можуть більше обіймати дер­жавні посади. У ті далекі часи 14-ту поправку застосовували, а потім надовго про неї забу­ли… Згадали аж 2022 року, коли суддя застосував цю поправку до прихильника Трампа, чинов­ника зі штату Нью-Мексико Коуя Ґріффіна (раніше того засудили за напад на Капітолій).

Натхненні тим судовим ви­роком, ліберальні громадські організації намагалися вико­ристати 14-ту поправку, щоб заблокувати переобрання до Конгресу деяких республікан­ців-трампістів, зокрема сумноз­вісної депутатки Палати пред­ставників від штату Джорджія Марджорі Тейлор Ґрін (займає виразно антиукраїнську пози­цію). Але суд вирішив, що пози­вачі не змогли довести причет­ність Ґрін до повстання…

У виборчому штабі пре­зидента Джо Байдена рі­шення суддів із Колора­до воліють не коментувати. А «за лаштунками» демокра­ти висловлюють надію, що цей вирок допоможе виборцям усвідомити негативну роль екс­президента в історії з напа­дом на Капітолій. Мовляв, Бай­ден попереджає, що другий термін Трампа — загроза нашій демократії, і ось вам доказ…

У таборі ж Дональда Трампа рішення суду Колорадо намага­ються використати насамперед для мобілізації його симпати­ків. Тож емоційна складова за­шкалює. Зокрема, Трамп у своїй соцмережі Truth Social відреагу­вав на вирок суду Колорадо так: «Який сором для нашої краї­ни!!!» і «Сумний день для Аме­рики!!!». І продовжив, закликав­ши підтримати його кампанію фінансово: «Надзвичайні нови­ни: Колорадо щойно викреслив мене з виборчих списків! Зро­біть свій внесок зараз».

Штаб Трампа надсилає його прихильникам заклики офіру­вати кошти на кампанію екс-президента, — «аби приєднати­ся до боротьби за те, щоб 2024 року ім'я Трампа залишилося у виборчому бюлетені, і за мир­ний захист вашого голосу».

«Верховний суд Колорадо, у якому переважають демокра­ти, підтримуючи інтригу фінан­сованої Соросом лівої групи, виніс вердикт проти президен­та Трампа, — аби втрутитися у вибори від імені корумповано­го Джо Байдена, викресливши ім'я президента Трампа з бю­летенів і позбавивши виборців Колорадо права проголосувати за обраного ними кандидата», — пафосно заявив речник кам­панії Трампа Стівен Ченг. Ціка­во, що американського фінан­систа Джорджа Сороса, який захищає цінності відкритого суспільства, втіленням вселен­ського зла вважає також угор­ський прем'єр Віктор Орбан. Невже пропагандисти Орбана й Трампа черпають натхнення з тих самих «темників»?..

Загалом, розрахунок коман­ди Трампа може бути слушним. Раніше щоразу, коли прокуро­ри висували йому різні звинува­чення, прихильники Трампа по­чинали активніше скидати йому гроші. Зокрема, лише 4 квітня, коли Трамп постав перед су­дом у Нью-Йорку в справі про незаконні виплати порнозірці, експрезиденту задонатили 3,9 мільйона доларів…

Усі звинувачення у бік Трампа його консервативні симпатики сприймають як політичні інтри­ги «ліберальної еліти», яку стра­шенно ненавидять. Як наслідок, саме Трамп зараз має найкра­щі шанси перемогти на респу­бліканських «праймеріз». За да­ними соцопитувань, рейтинг експрезидента серед симпати­ків «слонів» становить аж 62%. Водночас підтримка губернато­ра Флориди Рона Десантіса — 12%, а ексамбасадорки США в ООН Ніккі Гейлі - 11%.

Судді з Колорадо прийня­ли своє рішення про ви­лучення Дональда Трампа з числа учасників республікан­ських «праймеріз» чотирма голо­сами проти трьох. «Дійти цих ви­сновків було для нас непросто, — визнали судді. — Усвідомлює­мо важливість і серйозність про­блем, які постали перед нами».

Напередодні розгляду цієї справи у Верховному суді США медії передбачають, що диску­сії можуть бути гарячими. Ось лише кілька запитань, відповіді на які мусять дати судді.

Чи поширюється 14-та по­правка на американських пре­зидентів? Чи напад на Капіто­лій 6 січня 2021 року справді був повстанням? А якщо так, то чи можна вважати дії Трампа, який тоді звернувся до своїх симпа­тиків із промовою, безпосеред­ньою участю у тому повстанні? А може, свою думку на все це має висловити Конгрес? І наре­шті: вирок Верховного суду США буде обов’язковим для всіх шта­тів чи судді вирішать, що кожен штат має право визначатися са­мостійно?

За даними Lawfare, позови, які вимагають позбавити Трам­па участі у «праймеріз» відпо­відно до 14-ї поправки, подані загалом у 17 штатах. Крім Коло­радо, це Аляска, Аризона, Ва­йомінг, Вермонт, Вірджинія, Ві­сконсин, Західна Вірджинія, Мексико, Мен, Мічиґан, Невада, Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Оре­ґон, Південна Кароліна й Техас.

Схожі новини