Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«В одному животі, але в різних «квартирах»

Диво напередодні Різдва: американка, у якої дві матки, народила двох доньок. Кожна розвивалася у своїй матці - «один шанс на мільйон»

Келсі Гетчер тримає своїх новонароджених донечок, Роксі й Рібел. Фото University of Alabama at Birmingham.
Келсі Гетчер тримає своїх новонароджених донечок, Роксі й Рібел. Фото University of Alabama at Birmingham.

Першу дитину 32-річна Келсі Гетчер народила в лікарні Університету Алабами в Бірмінґемі (UAB) близько 19.45, а другу — через 10 годин, тобто вже наступного дня, інформує BBC News. Загалом пологи тривали близько 20 годин. Така вагітність, кажуть лікарі, трапляється «один раз на мільйон випадків».

Акушерка з лікарні Університету Алабами в Бірмінґемі розповіла BBC News, що подвійна вагітність Келсі Гетчер є справді унікальним випадком. Мовляв, представники її фаху можуть пропрацювати усе життя й «ніколи такого не побачити»…

Коли Келсі Гетчер виповнилося 17 років, медики повідомили, що в неї подвійна матка (uterus didelphys). За словами лікарів UAB, це рідкісна вроджена аномалія, що трапляється лише у 0,3 відсотка жінок. А ймовірність запліднення яйцеклітин відразу в обох матках була, за оцінками лікарів, «навіть меншою, ніж один випадок на мільйон».

Подібні випадки у світі справді дуже рідкісні. Про один такий розповів ВВС лікар із Банґладеш: 2019 року жінка дала життя двійні майже через місяць (!) після того, як передчасно народила дитину, що розвивалася в іншій матці.

Раніше пані Гетчер мала три здорових вагітності. Цього разу жінка була впевнена, що плід розвивається тільки в одній її матці. А потім під час планового УЗД-обстеження з’ясувалося, що діти є в обох матках… «Ми з чоловіком просто не могли у це повірити», — згадує щаслива породілля.

Як зазначив професор Річард Девіс, який допомагав приймати пологи, на відміну від типової вагітності двійнею, кожна зі сестер-близнючок перебувала у своїй власній матчі, завдяки чому мала «додатковий простір для росту й розвитку». Як пояснив Девіс, «в одному животі одночасно було двоє немовлят, просто у них були різні «квартири»… Професор каже, дівчаток можна назвати різнояйцевими близнючками, бо ж кожна розвинулася з окремої яйцеклітини.

Пологи, що розпочалися на 39-му тижні вагітності Келсі Гетчер, вимагали подвійної уваги до стану плодів, а також подвійної кількості медперсоналу. Перша донька, Роксі, народилася у природний спосіб близько 19.45 за місцевим часом 19 грудня. А через понад 10 годин кесарів розтин допоміг прийти на світ її молодшій сестричці Рібел.

Породілля Келсі, її чоловік Калеб і їхні доньки - різнояйцеві близнючки. Фото University of Alabama at Birmingham.
Породілля Келсі, її чоловік Калеб і їхні доньки - різнояйцеві близнючки. Фото University of Alabama at Birmingham.

Келсі, яка розповіла про народження своїх «диво-немовлят» у соціальних мережах, назвала медиків UAB «неймовірними». І додала: вона, її новонароджені донечки й чоловік Калеб уже повернулися додому, щоб «насолоджуватися Різдвяними святами».

Схожі новини