Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Великій Британії заборонять собак

Не всіх, а лише породи American XL Bully. Усе через те, що ці агресивні пси нападають на людей

Породу American XL Bully вивели у 1980-х роках. Її представники можуть важити до 60 кілограмів... Фото PA.
Породу American XL Bully вивели у 1980-х роках. Її представники можуть важити до 60 кілограмів... Фото PA.

Через внесення собак American XL Bully до реєстру заборонених порід із 31 грудня 2023 року в Англії та Вельсі буде заборонено їх розводити й продавати. А з 1 лютого 2024-го цих агресивних псів не можна буде тримати. Якщо господар такої собаки порушить новий закон, то собаку конфіскують, а її власник заплатить чималий штраф.

Шотландії та Північної Ірландії урядова заборона не стосуватиметься (хіба що їхня влада також прийме відповідні рішення).

Про запровадження «репресій» проти породи «американський XL Bully» оголосив нещодавно прем'єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак. Це сталося після чергового нападу пса породи American XL Bully на людину, внаслідок якого та померла… Останніми місяцями напади собак цієї породи стали у Великій Британії серйозною проблемою: повідомлення про те, що такий пес когось покусав, надходять ледь не через день.

Як інформують британські ЗМІ, три чверті трагічних випадків унаслідок собачих укусів — наслідок нападів саме представників породи American XL Bully. І це при тому, що порівняно зі собаками інших порід таких псів на островах дуже мало.

Господарі можуть звернутися до суду

Із 31 грудня в Англії й Вельсі таких псів не можна буде розводити, продавати й заводити (як домашніх улюбленців), а вигулювати таких собак можна буде лише на повідку (при цьому пес має бути в наморднику). А з 1 лютого собак породи American XL Bully уже не можна буде тримати, тобто їх господарі мусять до того часу цих псів позбутися.

Щоправда, власник такої собаки може звернутися до суду. Якщо той визнає, що конкретний пес не становить загрози, а господар є достатньо відповідальною особою, то суд видасть спеціальний дозвіл на володіння собакою породи American XL Bully. При цьому пес повинен бути кастрований, мати вживлений мікрочіп, і перебувати в громадських місцях такій собаці можна буде тільки на повідку й у наморднику.

Власникам собак породи American XL Bully, які добровільно віддадуть своїх вихованців ветеринарам, аби ті їх приспали, британський уряд виплатить компенсацію — у розмірі 200 фунтів. Своєю чергою, якщо господарі цих псів порушать новий закон, то собак конфіскують, а їхні власники заплатять чималий штраф.

Породу American XL Bully вивели у 1980-х роках (на базі американського пітбультер'єра), це більша версія породи American Bully. Представники версії XL можуть важити до 60 кілограмів… Наразі у Великій Британії через їхню надмірну агресивність заборонені чотири породи собак: американський пітбультер'єр, тоса, аргентинський дог і fila brasileiro.

Схожі новини