Передплата 2024 «Добрий господар»

Якого президента не хочуть росіяни?

Гея, віком понад 70 років, кавказця, мусульманина, єврея і жінку

68% росіян не бажають, аби президентом рф була особа віком понад 70 років. А путіну в жовтні виповниться 71... Фото Reuters
68% росіян не бажають, аби президентом рф була особа віком понад 70 років. А путіну в жовтні виповниться 71... Фото Reuters

Соціологічна служба Russian Field (у повідомленнях західних медіа фігурує як «незалежна») провела у росії опитування, метою якого було з’ясувати: кого росіяни хочуть бачити президентом, а кого не хочуть.

Почнемо з того, що, згідно з ре­зультатами опитування, знеохочує жителів рф голосувати за потенцій­ного кандидата у президенти.

Як з’ясувалося, аж 68% опитаних не бажають, аби посаду глави держа­ви обіймала особа віком понад 70 років. Нагадаємо, путіну, якого росіяни навесні майбутнього року «переважною більшіс­тю голосів» уже в першому турі «оберуть» президентом, 7 жовтня 2023-го виповниться… 71 рік.

Іще гірше, ніж понад 70-річного кан­дидата у президенти, росіяни оцінили лише потенційного претендента на цей пост, який матиме нетрадиційну сексу­альну орієнтацію. Представника ЛГБТ-спільноти не хочуть бачити президентом аж 80% російських виборців.

42% опитаних не бажають, аби прези­дентом росії став уродженець Північного Кавказу, 40% - аби їхню державу очолив мусульманин. 33% росіян не хочуть пре­зидента-єврея, і майже стільки громадян рф упевнені, що главою держави не по­винна бути особа віком до 40 років. І на­решті, 28% респондентів відповіли, що президентом росії не має бути жінка.

А які риси потенційного кандидата у президенти можуть спонукати росій­ських виборців за нього проголосува­ти?

Найбільше, 27% опитаних, відповіли, що президентом рф повинен бути вій­ськовий. 23% росіян мріють про прези­дента, якому ще не виповнилося 40 ро­ків, 19% - про президента-бізнесмена. А 17% респондентів Russian Field хочуть бачити на посту глави держави жінку.

Так виглядає, що теоретично непога­ні шанси перемогти на президентських виборах мали би теперішній міністр обо­рони рф шойгу та його жорсткий критик, «військовий блогер» ґіркін (стрєлков). Обидва відповідного віку, обидва з вій­ськовими званнями (ґіркін — полковник запасу). Щоправда, ґіркіна путін уже пе­редбачливо посадив за ґрати. Його затя­тий ворог шойгу наразі на волі, але хтоз­на… А раптом результати соцопитування Russian Field дійдуть до путіна? Розслаблятися шойгу не варто…

А тим часом…

За інформацією видання «Медуза», у кремлі вже почалися пошуки зручних «опонен­тів» путіна на президентських виборах, які відбудуться у березні 2024 року. Одна з го­ловних вимог — «конкурентам» чинного президента рф має бути не менше 50 років. Аби уникнути «зайвих дискусій» про вік російського диктатора… «Медуза» стверджує, що виборча кампанія путіна буде спрямована на «ідеологію консерватизму», і що правите­ля рф позиціонуватимуть як «захисника традиційних цінностей».

Як інформує «Медуза», крім путіна, на президентські вибори підуть представники трьох «опозиційних» партій, представлених у держдумі рф, — кпрф, лдпр і «нових лю­дей». За планом кремля, путін має перемогти вже у першому турі з рекордним резуль­татом — понад 80% голосів, причому за високої явки виборців, що має становити не менш ніж 70%.

Схожі новини