Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Невже знову атомні випробування?

Китай, рф і США модернізують свої ядерні полігони: нові тунелі, під'їзні шляхи і складські приміщення

Ядерний полігон рф розташований у Північному Льодовитому океані – на архіпелазі Нова Земля. Фото express.co.uk
Ядерний полігон рф розташований у Північному Льодовитому океані – на архіпелазі Нова Земля. Фото express.co.uk

Найбільші ядерні держави світу, США, росія і Китай, протягом кількох останніх років розбудовують свої ядерні полігони, повідомляє CNN. А відтак, припускає американський телемовник, не можна виключати, що ці країни відновлять підземні випробування ядерної зброї.

Аналіз супутникових знімків доводить, що китайський ядерний полігон у регіо­ні Сіньцзян, російський на пів­нічному архіпелазі Нова Земля й американський у пустелі Невада останніми роками зазнали сут­тєвої модернізації. На цих вій­ськових об'єктах з’явилися нові тунелі, під'їзні шляхи і складські приміщення. Згідно з аналізом, оприлюдненим CNN, на ядерних полігонах Китаю, США й рф за­фіксували також посилений рух транспорту.

Зокрема, у 2021−2023 ро­ках інтенсивні будівельні робо­ти відбувалися на російському ядерному полігоні на архіпела­зі Нова Земля (Північний льодо­витий океан). До розташовано­го на островах порту прибували кораблі з контейнерами, там на­віть узимку розчищали дороги від снігу й прокладали нові під­земні тунелі.

«Як на мене, абсолютно оче­видно, що кремль готується до можливого ядерного випробу­вання, — каже експерт CNN, ко­лишній офіцер розвідки ВПС США, полковник Седрік Лей­тон. — Однак росіяни також мо­жуть здійснити усі приготуван­ня до такого випробування, але врешті-решт його не провести. Усе це росіяни роблять тільки для того, щоб налякати Захід».

У 2018−2023 роках, інфор­мує CNN, роботи з модерніза­ції ядерного полігону відбува­лися також у пустельному штаті Невада (США). Логічно, бо ж на провокаційні дії росіян амери­канці мають відповідати «симе­трично»… Реагуючи на агресію неадекватного керівництва ро­сії, уперше за 32 роки Штати відновили виробництво ядерних боєголовок. Як повідомив на­весні Департамент енергетики США, 2023 року буде виготов­лено 80 зарядів, що містять плу­тоній, — ключовий елемент для виробництва тактичних і страте­гічних ядерних ракет.

Звичайно, зміна політики США щодо ядерної зброї є на­слідком не тільки «ворушіння» на російському полігоні на Но­вій Землі.

Нагадаємо, у грудні 2022-го росія відмовилася від іще фак­тично радянської доктрини, яка допускала можливість ядерно­го удару тільки у відповідь на та­кий хід «імовірного противни­ка». Наприкінці минулого року російський правитель путін заявив, що за певних обставин мо­сква може прийняти рішення про завдання «превентивного» ядерного удару… А у лютому 2023-го, нагадує CNN, кремль вийшов із Договору «Новий старт» — чинної на той момент російсько-американської угоди щодо обмеження стратегічних ядерних озброєнь. У відповідь Пентагон провів навчання аме­риканських ядерних сил.

За оцінками Стокгольм­ського міжнародного інститу­ту дослідження проблем миру (SIPRI), станом на січень 2023 року росія мала 4489 актив­них ядерних боєголовок, США — 3708.

Ядерний арсенал цих двох держав становить майже 90% світового. Для порівняння, Ки­тай має 410 активних боєголо­вок.

Комуністична КНР тим часом намагається скоротити своє від­ставання від рф і США у ядерних озброєннях. Останніми роками на розташованому на заході Ки­таю ядерному полігоні Лоб Нор будували новий, уже п’ятий під­земний тунель. Як вважає до­слідник Інституту міжнародних досліджень Middlebury у Мон­тереї (Каліфорнія, США), Джеф­рі Льюїс, можливе повернення до ядерних випробувань було би найбільш виправданим саме для Китаю.

Мовляв, на відміну від США й росії, КНР раніше не прово­дила багато таких випробувань, тож теоретично може бути заці­кавлена отримати актуальні дані для комп’ютерних моделей, що демонструють наслідки ядерно­го вибуху. Як нагадує CNN, США у 1945−1992 роках провели 1032 ядерні випробування, срср у 1949−1990-му — 715, а Китай у 1964−1996-му — лише 45.

Схожі новини