Передплата 2024 ВЗ

Яценюк: "Зберегти обличчя" для Путіна нелегко, якщо на обличчі цинічна маска"

  • 08.01.2015, 16:00
  • 1 322

Наш рецепт – бути об’єднаними, говорити єдиним голосом, не відступати і змусити Росію виконати Мінські домовленості.

Яценюк наголосив, що санкції проти Російської Федерації “відіграють надзвичайно важливу роль”: “У нас на порядку денному було лише два шляхи. Перший — військова відповідь, але не переконаний, що хтось хотів би мати третю світову війну. Ми прагнули уникнути ескалації цього конфлікту і його військового вирішення. Тож інший шлях, який був і є на порядку денному — запровадити фінансові санкції”.

“Ідея санкцій — повернути Росію до переговорів. І Росія повинна заплатити ціну, адже вона вчинила міжнародний злочин”, — сказав Глава Уряду України.

Він зазначив, що часто чує про необхідність знайти шлях, як “зберегти обличчя” президентові Путіну:“Звучить добре, якщо є обличчя. Але якщо на обличчі маска, цинічна маска — це важко зробити”.

Арсеній Яценюк підкреслив, що спільні дії ЄС та США “вже зробили багато, аби Росія стала більш“гнучкою”: “Переконаний, що санкції також проклали шлях до Мінських домовленостей”.

Він зазначив, що Мінські домовленості — це на сьогодні єдині домовленості з Росією, “і вони є базою для подальшої деескалації ситуації в Україні”.

Прем’єр-міністр наголосив, що Уряд України і Президент України “зробили все, що записано в Мінських домовленостях”.

“Що натомість зробила Росія? Нічого”, — наголосив Арсеній Яценюк, нагадавши, що є кілька умов, які РФ має виконати згідно з Мінськими домовленостями. Перша — відновлення контролю над кордоном, адже“зараз українська влада не контролює українсько-російський кордон”: “Друга — Росія має припинити постачання оснащення й смертельної зброї очолюваним Росією терористам. І третя передумова — Росія відведе свою регулярну армію та своїх агентів. Якщо Росія виконає ці три передумови, якщо почне виконувати Мінські домовленості, — відбудеться значна деескалація ситуації і буде прокладений шлях до подальших позитивних вирішень в досягненні миру”.

Арсеній Яценюк наголосив, що Україна постала перед неймовірними викликами: “За останні десять місяців ми мали одну війну, одні парламентські вибори, одні президентські вибори, низку фінансових викликів. Ми вижили. І ми повинні вижити у 2015 році. Ми повинні стабілізувати ситуацію і зробити все, щоб досягти подальших цілей і зробити Україну позитивним зразком у Європі”.

“Це нелегко, і ми можемо зробити це тільки разом з Німеччиною, ЄС, нашими американськими друзями — усім західним світом.

Це боротьба за волю і свободу. І ми очікуємо, що якщо діятимемо спільно зі світовим співтовариством, з нашими західними партнерами, — ми досягнемо успіху, подолаємо всі ці проблеми і матимемо європейське майбутнє в Україні”, — наголосив Арсеній Яценюк.

Схожі новини