Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«За електромобіль Volkswagen ми заплатили 27 тисяч 216 доларів… Згодом зрозуміли, автівки не буде»

Клієнтів, які не отримали автівок з Китаю та США, обдурили на суму щонайменше 4 млн доларів!

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Близько 50 осіб ошукав у Львові псевдопродавець автомобілів зі США та Китаю. Про це журналістці «ВЗ» повідомила одна з потерпілих з Вінниці Анна Шурак. Жертви афериста об'єдналися у спільний чат. За їхніми словами, клієнтів обдурили на суму понад 4 млн доларів!

30 березня Анна Шурак була у Львові. З її слів, у той час в офісі компанії, яка розташована на вул. Богданівській, 44, були люди з Миколаєва, Одеси… Є чимало ошуканих і зі Львова.

— В Інтернеті я знайшла фірму Real Car за пошуком «електроавтомобілі», — каже Анна Шурак. — Зателефонувала. Спілкувалася з менеджером Василем. Ми з чоловіком спілкувалися з цим менеджером близько двох тижнів. Коли справа дійшла до складання договору, він перекинув нас до Тараса Візного.

Нас цікавив електромобіль Volkswagen ID4 X (2022 р.), його обіцяли привезти з Китаю. Ми заплатили одразу повну суму — 27 тисяч 216 доларів США. Тарас Візний сказав, що умови такі: або оплачуєте повну суму, і ми привозимо автомобіль через чотири місяці (тобто до 20 березня ця автівка мала бути привезена), або оплачуєте пів суми, тоді автомобіль обійдеться на 300 доларів дорожче.

— Чому ви все-таки довірилися менеджеру і скинули одразу усю суму за автівку?

— Ми читали відгуки в Інтернеті та соцмережах про компанію"Реал Кар" від якої були виставлені оголошення. Подивилися на сайті розповіді клієнтів. Побачили реальні фото… Ми також дивилися автівки у Києві. Але нас підкупило те, що у Львові цей автомобіль коштував на 1,5 тисячі доларів дешевше. Я спілкуюся з потерпілими, багато хто на це повівся…

Ми з Тарасом Візним не були особисто знайомі. Але серед потерпілих є люди, які дружили з ним з дитинства протягом 20 років, колеги, з якими він працював. Він у свого родича взяв 30 тисяч доларів і на другий день поїхав за кордон (за словами потерпілих). Таке в голові не вкладається… У Львові його (Тараса Візного. — Авт.) багато-хто знав, йому довіряли…

Я спілкувалася з юристкою, вона радила у таких випадках перевіряти компанію, який у неї обіг коштів, чи сплачує компанія податки, чи офіційно зареєстрована. Тоді я цього не знала…



— На яку конкретно компанію ви перераховували кошти?


- Я перерахувала гроші на ФОП «Візний Тарас Петрович». Вони хитро все зробили… Заманює клієнтів компанія REAL CAR (усюди їхня реклама). А договір люди складали з підприємцем Тарасом Візним. Власник компанії REAL CAR Андрій Головінов каже, що він нічого не знав… Ми з Головіновим спілкувалися у його кабінеті. Він нам сказав: «Я вам раджу не звертатися у правоохоронні органи перших сім днів… Я порадився з львівськими кримінальними авторитетами… Вони погодилися його (Т.Візного. — Авт.) в Європі знайти. З нього витрусять всю суму і розділять між інвесторами… «. Серед потерпілих є також крупні інвестори, які вкладали в автомобільний бізнес сотні тисяч доларів.

— Ви ставили Головінову пряме запитання: «Тарас Візний працював у вашій компанії?»


- Так. Тарас Візний працював у компанії REAL CAR менеджером, але неофіційно. Зі слів Головінова, він доручив йому поставки автомобілів з Китаю та США. А тепер Андрій Головінов, який, по суті, був його керівником, каже, «я не в курсі, він (Візний. — Авт.) працював сам по собі… Я у його справи не вникав». Як це він нічого не знає, якщо той під іменем його компанії продавав автівки?

Те, що всі менеджери були не в курсі, теж слабо віриться. Після укладання договору, ми з менеджером Василем спілкувалися протягом чотирьох місяців. Дзвонили до нього і питали: «Як справи з автівкою, де вона?». Він був в курсі справ. Наша автівка мала приїхати з Китаю. Але зі слів Тараса, машина усі три місяці стояла в порту у Китаї. Але тепер зрозуміло, що вона там не стояла, що вона навіть не була куплена…
Були і інші відмазки. Казали, «немає місця в контейнері». Чоловік запитував: «Як це немає місця, якщо місце проплачується?!».



- Коли ви зрозуміли, що щось не те відбувається, треба їхати до Львова?


— Через півтора місяця, як ми уклали договір, нас насторожило те, що автівки довго немає. Але Тарас був дуже переконливий у телефонних розмовах. Та й у договорі було написано, що автівку доставлять до 20 березня. Але вже у лютому ми зрозуміли, що автівки не буде… Ми подзвонили Тарасу і сказали: «Ми хочемо, щоб ви повернули кошти. Ми розриваємо договір і надсилаємо вам лист з проханням повернути кошти». Ми йому написали декілька листів. Він довго забирав ці листи. Казав, що хворий… Але листи він все ж отримав (у мене є скріни накладної з Укрпошти) і сказав, що у нього є 14 днів для повернення коштів. Ми попросили за можливості зробити це швидше. Він сказав, що буде старатися.
Минуло півтора тижня, але коштів не було. Він тягнув час! 29 березня ми йому сказали, що приїдемо у Львів, щоб він готівкою віддав кошти. Він сказав, «без проблем, зустрінемося у суботу, 30 березня, час узгодимо телефоном».


У п’ятницю ввечері ми здзвонилися і він сказав, щоб ми приїхали на «REAL CAR» у суботу на 12.00 (вул.Богданівська, 44). Приїжджаємо — його немає. Телефон його вимкнутий. Менеджер Василь нічого не знає. Ми зателефонували до Андрія Головінова. Він приїхав через годину, завів нас в кабінет і розповів, що «Тарас викрав гроші, виїхав за кордон, його шукають бандити в Європі». 



— Про яку суму коштів йде мова?


- Разом із потерпілими ми нарахували — понад 4 млн доларів в перші два дні (30−31.03.). Наразі я тільки можу уявити яка там сума. На сьогодні уже є 50 потерпілих. У нас є група, у якій обговорюємо ці питання. Що я зрозуміла, є люди, яких «кинули» за такою самою схемою як і нас. Але є також інвестори, які купували 3−7 автівок. Ці машини планували поставити на майданчику в компанії REAL CAR, щоб вони потім перепродували їхні машини. Чула від одного інвестора, що він вклав 1 мільйон 300 тисяч доларів…

— Я так розумію, що купівля-продаж базувалася на довірі…


— Так. Тому що Тараса Візного усі знали у Львові, він працював у цій компанії тривалий час.


— Ви написали заяву до поліції?


— Звичайно! Ми з чоловіком викликали поліцію на місце події 30 березня і написали заяви. Коли ми на другий день усі згуртувалися у чаті, люди почали також йти у поліцію писати заяви. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст.190 ч.5 КК України.

— Є така інформація, що Тарас Візний вивів кошти за кордон через криптовалюту. Вам про це відомо?


- Ті, хто добре його знає, розповіли, що він займався торгівлею криптовалюти на біржах ще до війни. Він одній дівчині потерпілій, це його колега, перед тим як їхати за кордон, скинув через криптогаманець 3 тисячі євро.

Ірина Мартинович раніше працювала менеджеркою з продажу автівок у компанії REAL CAR. Вона добре знає Андрія Головінова та Тараса Візного. Ірина — волонтерка, її брат воює.

Кошти за Тойоту Ірина Мартинович заплатила, але машину так і не отримала
Кошти за Тойоту Ірина Мартинович заплатила, але машину так і не отримала

— Торік я замовила собі у цій фірмі машину «Тойоту» 2022 року, — каже Ірина. — Заплатила 28 тисяч 500 доларів. Це була оплата частинами, готівкою. Гроші я передавала через племінника Тараса, бо добре його знаю. Ця машина приїхала, наскільки мені відомо, 15 березня. Вона у них на парковці. Я планувала зареєструвати цю машину на себе, але не встигла… Тарас тягнув час протягом понад сім місяців. Називав купу відмовок.

Я, мабуть, остання людина, яка спілкувалася з Тарасом Візним. У мене помер батько, я мала їхати за кордон, щоб забрати його тіло і привезти в Україну. Я сказала, що мені потрібні кошти. Ми домовилися, що я ці кошти йому віддам, коли продам машину. Тарас запитав, чи зможу я отримати їх у біткоїнах? Я дізналася, що є обмінники, які приймають біткоїни. Тарас мені скинув ці гроші, це було у п’ятницю, 29 березня, коли він тікав…

Я не очікувала, що він так вчинить. Скільки я з ним працювала, він завжди допомагав з коштами (міг позичити, наприклад, 500 доларів, яких мені бракувало до купівлі автомобіля). Між нами була довіра.

У нього дитина має цукровий діабет, він був опікуном. І це йому допомогло виїхати. Нагадаю, що 1, 5 роки тому у цій самій фірмі працював Ігор Бокуфай. Потім він створив свою фірму і так само утік з грошима клієнтів…

Я також зателефонувала до Андрія Головінова. Ось що він розповів:

— У цій ситуації я трохи розгублений… Збираю себе по частинках і працюю. Ведеться слідство. Апелюю тільки фактами. Він (Тарас Візний. — Авт.) в житті не був моїм менеджером. Всі ці люди, на жаль, ошукані, я розумію цю біду, я теж у цьому «клубі»…

Але усі ці люди жодного стосунку до REAL CAR не мали. Договори підписані ФОП «Візний Тарас Петрович». Немає ні моєї назви, ні логотипу. Він підробив мій логотип, тільки колір фарби змінив. Тому він не є автентичним з моєю компанією. Він орендував моє приміщення, щоб займатися продажем. Всі заробляють гроші, немає проблем. Він і благодійний фонд мав. Я особисто був волонтером у тому фонді. І возив автомобілі вже під час війни для військових. Я виїздив за кордон кілька разів. Він (Тарас Візний. — Авт.) завоював велику довіру у людей. Мова далі піде не про мого менеджера, і не про REAL CAR, а про Візного Тараса Петровича ФОПа.

Люди дуже обурені… У когось — це були останні гроші. Поки йде слідство, судом не доведено, що до цього причетна моя компанія. Люди різні суми називають, і 6 млн і 10 млн доларів. Звідки ці суми?

— Ви сказали, що ви теж потерпілий. А скільки коштів винен вам Тарас Візний?

— Це інформація не для вас, а для копів… Я скаргу написав. Йде розслідування і я не хочу обговорювати якісь плітки… Кажуть, є 40 заяв від ошуканих, хтось каже, 55… Немає точної цифри. Щоб ви розуміли, що я орендую приміщення на вул. Богданівській, 44, тільки пів року, а до того орендував це приміщення він (Т.Візний. — Авт.).

Сергій БОБРА, завідувач сектору комунікації регіонального сервісного центру МВС Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей

— Цього року за адресою вул. Богданівська, 44, у нас відкрився Сервісний центр, хоча людей, як я зрозумів, ошукали ще торік. А Сервісний центр відкрився у березні. У багатьох з’явилася думка, що Сервісний центр має відношення до компанії REAL CAR.

Богданівська, 44, — це досить великий комплекс, який належить приватній компанії. REAL CAR раніше у них орендував приміщення, досить великої площі, яке надалі орендував Сервісний центр МВС для відкриття свого підрозділу.

Своєю чергою, компанія REAL CAR переуклала договір з власником будівлі і переїхала у сусіднє приміщення, менше за площею. Тобто REAL CAR знаходиться у цій же будівлі, за цією ж адресою, але в сусідньому приміщенні від Сервісного центру.

— А вам щось відомо про ФОП «Візний Тарас Петрович»?

— Ні… Законодавство України передбачає таку річ, що усі торгові організації, які здійснюють реалізацію транспортних засобів, обліковуються головним Сервісним центром і відповідно філіалами у регіонах. Ми проводимо постановку на облік таких суб'єктів господарювання.

REAL CAR, переукладаючи договір оренди, звернувся до нас щодо постановки на облік у новому приміщенні. Всі необхідні документи вони отримали. Але досі станом на зараз не отримали доступ до державного реєстру, у який продаючи автомобіль, мають вносити певну інформацію, яка необхідна для реєстрації цих транспортних засобів у Сервісних центрах МВС. І, відповідно, за інформацією Єдиного державного реєстру, можемо сказати, що досі REAL CAR за весь час своєї діяльності не продав жодного автомобіля офіційно, як торгова організація. Попри те, що вони мали вивіску REAL CAR, вони не перебували на обліку як торгова організація. Можливо, вони їх продавали як ФОПи, але точно не як торгова організація REAL CAR.

Схожі новини