Передплата 2024 ВЗ

«Проїзд у львівському трамваї мені обійшовся в 16 гривень»

З такою ситуацією зіштовхнулася туристка з Києва, яка оплатила проїзд банківською карткою

Фото "ВЗ"
Фото "ВЗ"

У трамваях Львова безготівкова оплата проїзду за новими вищими тарифами працює ще задовго до офіційного старту 11 грудня. Днями киянка Оксана Грішина їхала у Львові трамваєм номер 8. Розраховувалася банківською карткою, яку приклала до валідатора. З її карткового рахунку було знято 16 гривень.

«Спершу з рахунку зняли 1 гривню, а наступного дня — 15 гривень. Тобто проїзд у львівському трамваї 5 грудня мені обійшовся в 16 гривень», — розповіла для «ВЗ» свою ситуацію Оксана Грішина. — Львівська мерія повідомляє: якщо платити банківською карткою через валідатор, то має зняти з рахунку 15 гривень. Але чому зняло ще одну гривню? «.

Як розповів для «ВЗ» керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило, згідно з правилами оплати, одну гривню «заморожують», а потім її повертають назад на рахунок, коли спишуть повну суму — 15 грн.

Оксана Грішина повідомила, що станом на 8 грудня гривню їй не повернули на картковий рахунок. Схоже, її добряче «заморозили»…

"Пасажири, які оплачують банківською карткою чи пристроєм з функцією NFC, мають пам’ятати, що гроші з рахунку списуються не одразу, а впродовж наступної доби, бо автоматизована система оплати проїзду побудована на основі відкладеної авторизації, — наголосив Олег Забарило. — Це зроблено для швидкої посадки пасажирів у транспорт. Пасажири можуть отримувати сповіщення у застосунку про передавторизацію — на рахунку «заморожується» 1 гривня. Так система перевіряє, чи картка активна. Після зняття оплати за проїзд ця гривня повертається на рахунок".

Олег Забарило запевнив, що з 11 грудня такі правила діятимуть для пасажирів, які оплачують за проїзд банківською карткою: «замороження» та «розмороження» гривні. Якщо в салоні працюють контролери — ніхто не оштрафує пасажира, що оплатив карткою.

Як контролер перевірить оплату карткою?

«Для перевірки контролери матимуть з собою портативний мінітермінал, — продовжує розмову чиновник. — На початку перевірки контролер заблокує валідатори, що унеможливить будь-яку оплату чи валідацію проїзду під час контролю. До мінітермінала контролера пасажир має прикласти той засіб (банківську картку, телефон із системою NFC, ЛеоКарт), що був використаний для безготівкової оплати проїзду. Контролер перевіряє саме факт валідації, а не списання коштів з банківської картки. Аналогічно, за допомогою такого ж пристрою буде перевірка валідації пільгових Леокарт».

За його словами, пасажири, які за 20 грн купили квиток у водія, для перевірки потрібно надати контролерам паперовий документ. Через мінітермінал контролер зчитає всю необхідну інформацію з QR-коду на квитку. Якщо раптом квиток «вчорашній» — доведеться платити 300 гривень штрафу.

Схожі новини