Передплата 2024 «Добрий господар»

Іван Собко: "Якщо слідство встановить, що другий генератор був невідомо де, буде біда"

У реанімації Жовківської районної лікарні, що на Львівщині, стався жахливий випадок: 27 листопада через відключення електропостачання двоє хворих на ковід пацієнтів —  61-річний чоловік і 66-річна жінка, що лежали під апаратами ШВЛ, померли

Вони мали важку форму ковідної двобічної пневмонії, тому були підключеними до апаратів штучної вентиляції легень. Через відсутність подання електроенергії апарати просто вимкнулися… Причина смерті — дихальна недостатність.

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко
Заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко

— У проміжку від 17 до 18 години дня, коли було відключене світло, двоє пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії померли, — коментує кореспонденту «ВЗ» заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко. — У лікарні є два електричні генератори на випадок аварійного відключення світла. Проте їх задіяно не було.

Цього дня двічі вимикалося світло. Вперше о 13.00. Потім була проведена планова операція, коли її завершили, повинні були проводитися якісь планові ремонтні роботи по мережі електропостачання. Про це знали і попереджали. Коли вдруге вимкнули світло і не працювала третя фаза, на це мав відреагувати головний лікар медустанови, його заступники, енергетик лікарні.

Звісно, повинні були перестрахуватися автономним живленням. Два генератори у лікарні є. Один — дизельний, другий — автоматичний. Головний лікар у пояснювальній записці зазначив, що все це відключення електропостачання мало зайняти 10 хвилин, а затрималося на годину і двадцять хвилин. У тому часовому діапазоні двоє людей померли.

Не задіяні були допоміжні генератори. Зараз працює обласна комісія, створена на доручення голови ЛОДА. Завтра до кінця дня комісія надасть висновки зі свого розслідування. Відкрите кримінальне провадження. Слідчо-оперативна група теж вивчає ситуацію на місці, дізнаються про посадові інструкції, опитують технічний персонал, працівників, які проводили електротехнічні роботи.

А головний лікар від п’ятниці різко зліг — пішов на лікарняний. Теж цікавий момент, чого раптово лікар пішов на лікарняний.

— У соцмережах жовківчани пишуть, що генератор включити не могли, бо він був у головного лікаря на дачі…

— У нього на дачі могло бути що завгодно і так само про це могли казати у соцмережах… Все треба розслідувати і довести. Працює слідчо-оперативна група. Завтра матимемо підсумки нашої комісії щодо цього випадку. Один генератор точно був у гаражі, де був другий генератор — вивчає слідчо-оперативна група. Маємо припущення, що генератор, який був на той час у гаражі лікарні, не був задіяним. Якщо слідство встановить, що другий генератор був невідомо де, буде біда.

— Як ви гадаєте, це — халатність?

— Так. Службова недбалість і халатність, яка призвела до смерті людей. Я не слідчий, це мої припущення. Зараз це вже у компетенції правоохоронних органів.

— Лікарі кажуть, що не всі лікарні мають генератори в області…

— Це неправда! Усі ковідні лікарні мають генератори. Інакше не мали би ковідного пакету. Три місяці тому ми опитували усіх головних лікарів, кому були потрібні генератори — ми закупили. А якщо люди у лікарнях, які відповідальні за безпеку, недбало ставляться до своїх обов’язків, отже, матимуть проблеми.

— Жовківська центральна районна лікарня визначена як опорна для ковідних пацієнтів?

— Саме так. Автоматичний і дизельний генератори у них є. Їх не застосували. До вчорашнього дня у наших медичних закладах такого НП не було. Те, що у Жовкві бардак, питання до районної ради, яка призначила такого головного лікаря.

— Зараз ініціювали його звільнення?

— Головний лікар відсторонений від роботи, але, як я вже казав, втік на лікарняний.

— Окрім того, голова Жовківської райдержадміністрації відсторонений від обов’язків через цей випадок?

— На час роботи обласної комісії голова Жовківської райдержадміністрації теж відсторонений від обов’язків. З ініціативи голови Львівської облдержадміністрації.

Схожі новини