Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Батько дружини — заможний чоловік, все життя працював у нафтогазовій сфері»

Довкола заступника голови ЛОВА Івана Собка останнім часом «завірусилися» скандали

Іван Собко. Фото з ФБ Івана Собка
Іван Собко. Фото з ФБ Івана Собка

Останнім часом довкола Львівської обласної військової адміністрації «завірусилися» скандали. А саме йдеться про заступника голови ЛОВА Івана Собка. Не встиг вщухнути скандал довкола елітного авто його батька, як розгорівся новий — щодо його тестя та дружини, які нібито скуповують земельні ділянки за заниженими цінами в елітних Брюховичах…

Близько місяця тому видання ZAXID.NET опублікувало матеріал про те, що батько заступника голо­ви Львівської ОВА Івана Собка — Михай­ло, який живе у гірському селі на Львівщи­ні, придбав вживану BMW 630D XDrive за близько 60 тисяч євро. У гривневому ек­віваленті це приблизно 2,4 млн грн. Звід­ки такі гроші у пенсіонера? Часом не від сина? Тим паче, цією машиною Іван Собко кілька разів приїжджав на роботу в ЛОВА. У коментарі ZAXID.NET пан Собко повідо­мив, що його батько «багато років працю­вав на залізниці, йому зараз 65 років, тож міг купити собі автомобіль». А також пові­домив, що 60% вартості машини дав ін­ший син — Микола Собко, приватний під­приємець, а решту суми доклав батько.

Пізніше в інтерв'ю Ютуб-каналу Lviv media Іван Собко конкретизував, що його брат Микола разом із дружиною Ольгою займаються підприємницькою діяльніс­тю. За останні п’ять років ця сім'я заро­била стільки, що «таких BMW можуть собі п’ять дозволити». «BMW — це що, якийсь суперкар, який коштує, ну, просто кос­мос скільки? — обурювався Іван Собко. — Якщо держава дала можливість завезти вживаний автомобіль з-за кордону і була можливість зменшити його вартість на 20%, відповідно люди тим скористалися. Що вони порушили?».

У тому ж інтерв'ю Іван Собко пов’язав появу критичних публікацій про себе із нещодавнім призначенням нового в. о. керівника Львівського онкоцентру. 7 лис­топада керівника закладу Ігоря Ковальчу­ка усунули з посади за підозрою в коруп­ції. Новим очільником медзакладу став його ексзаступник Олег Дуда. «До обіду я, Юрій Холод (в. о голови ЛОР. — Авт.), Андрій Годик (заступник голови ЛОВА. — Авт.), голови фракцій ЛОР представляє­мо нового в. о. онкоцентру, — пояснював Іван Собко. — А після обіду пішли „вкиди“ (тобто замовні статті у ЗМІ з критикою пана Собка. — Авт.). Чому це не було на­писано день перед тим, місяць, рік? Ав­томобіль батько придбав рік тому. Чому це „вкинули“ після того, як ми предста­вили нового керівника онкоцентру?».

Купила ділянку в Брюховичах за 48 тисяч гривень — продала за 400 тисяч

Пояснив Іван Собко й інформацію про свою дружину, Тетяну Собко, яка 2021 року продавала земельну ділянку у Брю­ховичах.

Незалежний антикорупційний центр NGL media ще 18 листопада 2021 року опублікував матеріал «Сім'я заступни­ка голови ЛОДА продає ділянку в Брю­ховичах за 1,6 млн грн». Ішлося про те, що дружина заступника голови Львів­ської ОВА Івана Собка (тоді працюва­ла в департаменті економічної полі­тики ЛОДА) виставила на продаж на сайті OLX.ua ділянку в Брюховичах — за 1,58 млн грн. Згідно з реєстром неру­хомості, Тетяна Собко придбала ділян­ку у березні 2021 року у «непублічного» львів'янина Василя Хариша — за 48 ти­сяч грн. А той, своєю чергою, у січні 2020 року безкоштовно отримав цю ділянку від Брюховицької селищної ради. Прода­ти цю ділянку Тетяна Собко змогла лише у червні 2023 року — за 400 тисяч грн.

На запитання Lviv media, чи подавати­ме Іван Собко в суд на журналістів, аби спростувати неправдиву, на його думку, інформацію, він сказав: «Та Бог їм суд­дя!».

Звідки у тестя-пенсіонера два мільйони гривень?

Однак далі життя показало, що тема Івана Собка в інформпросторі ще дале­ко не вичерпана.

21 грудня NGL. media видає ґрунтов­не розслідування «Тесть на всі гроші. Ро­дичі заступника голови ЛОВА Івана Соб­ка скуповують землю під Львовом, хоч і не мають достатніх легальних доходів». У публікації йдеться про Ігоря Кадикала — тестя Івана Собка, батька його дружи­ни Тетяни Собко. А саме — пенсіонер Ігор Кадикало у 2018−2019 роках скупив зе­мельні ділянки у престижному передмісті Львова, Брюховичах. Попри те, що заяв­лена вартість цих ділянок суттєво нижча від ринкової, Кадикало витратив на них понад два мільйони гривень. Тесть Соб­ка зосередив у своїх руках уже десять ді­лянок у Брюховичах загальною площею 0,66 га і сукупною ринковою вартістю щонайменше 11 мільйонів гривень (по­над 300 тисяч доларів США). Усі ці зе­мельні ділянки були безкоштовно надані жителям Львова й Брюхович Брюховиць­кою селищною радою. На одній із цих ді­лянок на вул. Курортній пенсіонер Ігор Кадикало вже почав будувати двоповер­ховий будинок

«Як свідчить розслідування NGL. media, серед найближчих родичів за­ступника голови ЛОВА не лише Ігор Ка­дикало витрачає гроші. Більш імовірно, що гроші у цій сім'ї насправді походять від 39-річного Івана Собка, уся кар'єра якого присвячена державній службі», — йдеться у публікації.

«Це робиться, щоб дискредитувати владу!»

З огляду на чималий резонанс та сус­пільний інтерес до скандальної теми стат­ків заступника голови ЛОВА, «Високий Замок» зателефонував пану Собку, аби поговорити на цю животрепетну і злобо­денну тему. Але пан Собко «скидав» наш телефонний дзвінок. Тоді я звернулася до прессекретаря голови ЛОВА та начальни­ці відділу пресслужби ЛОВА Марії Курило з проханням організувати живу розмову з паном Собком. Але, схоже, після останніх публікацій пан Собко не хоче «наживо» го­ворити з журналістами. Речниця поради­ла написати йому на «Вацап» запитання, і він письмово прокоментує. Я так і зроби­ла. І отримала ось таку відповідь.

«Я і дружина маємо те майно, яке за­деклароване у наших деклараціях, — на­писав Іван Собко. — Я, як заступник го­лови ЛОВА, подам вчасно декларації за 2021, 2022 та 2023 роки. У мене особис­то нічого не змінилось у майновому стані. Щодо моїх родичів — це питання точно не до мене. Я не маю до того жодного відно­шення. Якщо говорити про „вкиди“ — так, вважаю, що це робиться, щоб дискреди­тувати владу! А ще дивно, чому саме зараз журналісти так зацікавились майном моїх родичів, оскільки майно батько дружи­ни придбав до війни! Батько дружини на­справді заможний чоловік, все життя пра­цював у нафтогазовій сфері на керівних посадах, останні роки, перед виходом на пенсію, працював на будівництві. Чомусь дивним чином журналісти цього не хотіли висвітлити! Навіть зараз, будучи пенсій­ного віку, він і далі працює на цегельному заводі, якщо я не помиляюсь. Дико бачи­ти таку підлість і підступність журналістів, мета яких одна — дискредитація! Хай би краще зробили розслідування про ефек­тивність використання донорських коштів на впровадження е-квитка у Львові!».

Схожі новини