Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У СІЗО куртка за шість тисяч євро Ляшкові не знадобиться

Через бійку з нардепом Герусом «грозі скотиняк» реальний строк загрожує

Не встиг Олег Ляшко баян дорвати, святкуючи звільнення Андрія Геруса з посади представника президента у Кабміні, як і йому «лист щастя» підвалив. Повістка з прокуратури через бійку з Герусом у бориспільському аеропорту. Доведеться головному «вилоносцю» темпом нову шоу-програму складати — для походу в «органи». Обкатана у «Борисполі» — надто ризикований варіант: у прокурорів пальцями не потицяєш, за сорочку не потягаєш…

Кримінальне провадження щодо «лобовухи» між Ляшком і Ге­русом у VIP-терміналі бориспіль­ського аеропорту відкрили того ж дня, коли сталася потасовка. Як повідомила поліція Київської області, жоден з учас­ників бійки із заявою до відповідних ор­ганів не звертався. Про інцидент полі­цейських повідомила служба авіаційної безпеки.

Поки у Нацполіції з’ясовували, що й до чого (самих «драчунів» на місці події правоохоронці, які прибули на виклик, вже не застали), відзняте помічником Ляшка відео потасовки «намотувало» перегляди у соцмережах і на YouTube. Під бравадні коментарі «вилоносця» про те, як він провчив «ворога народу» Геруса, який в інтересах олігарха Ко­ломойського пролобіював відновлення імпорту електроенергії з Росії.

Коли ж за кілька днів на Банковій опублікували указ про звільнення Геру­са з посади представника президента у Кабміні, Ляшко ледь стримався, аби не повісити собі на груди медаль «За знят­тя Геруса».

Відставку президентського послан­ця в уряді оформили без зазначен­ня причини. Сам Герус прокоментував своє звільнення власною зайнятістю у парламенті. «З кінця серпня я не відві­дав жодне засідання Кабміну, тобто де-факто вже понад два місяці не виконую функцій представника президента у Кабміні (тому що виконую функції депу­тата та голови комітету). Думаю, ніколи в історії України народний депутат — го­лова комітету не виконував таких функ­цій представника, бо це нереально. Тому всякі сенсаційно-конспірологічні версії, зокрема, пов’язані з інцидентом із (поки що) двічі судимим безробітним громадянином О.Ля., — це дійсно весе­ло», — написав Герус на своїй сторінці у Facebook.

Шукати «руку Ляшка» в історії з від­ставкою представника президента в уряді — і справді перебір. А ось вер­сія про «палець Ляшка» не така вже й конспірологічна. На те, що Герус — з орбіти Коломойського, коментатори і раніше тицяли. Але після бориспіль­ського шоу Ляшка цей секрет Поліши­неля набув такого розголосу і з таким душком, що на Банковій вирішили: за­йвий сморід ні до чого. Відставка Ге­руса вписується у президентську канву дистанціювання від Коломой­ського.

«Зарах.» (звісно ж з винагородою, і явно не словесною) від Ахметова, в інтересах якого не вперше жили рве, Ляшко отримав. Старався для «баті», не шкодуючи ні кулаків, ні одежини за шість тисяч євро (під час бійки з Геру­сом на «вилоносному» була брендова куртка-бомбер від італійської компанії Loro Piana).

Ось тільки з «рукопашною» у «Бо­рисполі» Ляшко переграв. Забувся, що депутатського мандата у кишені вже не має. А у Геруса — є. Розпустив руки — отримав статтю «Погроза або насильство щодо державного чи гро­мадського діяча». Передбачене нею покарання — до п’яти років обмежен­ня або позбавлення волі.

Отримавши повістку з прокурату­ри (куди його запросили на 18 листо­пада, для вручення підозри), Ляшко тут же з героя у жертву перекваліфі­кувався. Волає про політичні репре­сії. «Влада фальсифікує проти мене і нашої команди кримінальні справи за те, що ми боремося проти російської агресії на енергоринку. Але нехай не сподіваються нас зупинити чи заляка­ти! Ми продовжимо боротьбу за наці­ональні інтереси України», — написав Ляшко у Facebook. На що у комента­рях під постом отримав точні коорди­нати місця наступного «подвигу». Час, мовляв, «незламному борцю з росій­ською агресією» Ахметова і Новин­ського героїчно пальцем затикати — за те, що їхній «Метінвест» відновив по­ставки вугілля з Росії.

Схожі новини