Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після свят – в окопи та на блокпости

З 20 січня починається четверта хвиля мобілізації

Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка “Про часткову мобілізацію”. Отож 20 січня, як вказано в цьому указі, почнеться четверта хвиля мобілізації українців на неоголошену війну.

Розповідаючи про четверту хвилю мобілізації під час зустрічі з губернаторами, Петро Порошенко зазначив, що під час попередніх хвиль були певні перекоси. Зокрема, з чотирьох областей (яких саме, президент не озвучив) мобілізовували значно меншу кількість людей, ніж з інших регіонів.

Президент наказав головам облдержадміністрацій, контролюючи хід четвертої хвилі мобілізації, наполягати на дотриманні принципу соціальної справедливості. “Мобілізація має стосуватися всіх. Захищати батьківщину — не лише справа робітників і селян.

Не відмовляйте у цій можливості і представникам місцевої політичної еліти”, — порадив губернаторам Петро Порошенко.

Президент Порошенко також повідомив, що після початку мобілізації підпише указ про демобілізацію тих військових, яких забрали до війська ще під час першої хвилі мобілізації. “Маємо сьогодні хлопців з фронту відпустити додому перепочити, відновити боєздатність. І це — одне з головних завдань мобілізації”, — розкрив “військову таємницю” Петро Порошенко.

Четверта хвиля мобілізації відбуватиметься в три етапи. Перший етап триватиме 90 днів. Другий і третій етапи почнуться в квітні та червні цього року й триватимуть по 60 днів.

Під четверту хвилю мобілізації, розповіла речник Міноборони, полковник Вікторія Кушнір, потраплятимуть військовозобов’язані запасу віком від 25 до 60 років. Усі мобілізовані перед тим, як опинитися в зоні АТО, пройдуть обов’язкову 25-денну підготовку в “учебках” Збройних сил, зокрема на Яворівському полігоні. Після цього кожен мобілізований проходитиме так зване бойове злагодження у підрозділах, яке також триватиме 25 днів. Лише після цих вишколів мобілізованих скеровуватимуть у зону проведення АТО.

Наразі невідома кількість військово­зобов’язаних, яких мають мобілізувати у тій чи іншій області. Як пояснив “ВЗ” керівник регіонального медіа-центру Міноборони Олександр Поронюк, після затвердження Верховною Радою Указу “Про часткову мобілізацію” має з’явитися відповідний наказ міністра оборони, в якому й “розпишуть” конкретні завдання для обласних військкоматів щодо кількості мобілізованих. Такі цифри, обіцяють військові, стануть відомими на початку наступного тижня.

А тим часом...

У Сокальському районному суді винесли вирок 26-річному чоловікові, якого визнали винним в ухиленні від мобілізації. У вересні минулого року цей чоловік отримав повістку з вимогою прибути до Сокальсько-Червоноградського об’єднаного військкомату. Проте повістку без поважних причин проігнорував.

Вироком суду, повідомили у прес-службі прокуратури Львівської області, втікача від мобілізації засудили до двох років поз­бавлення волі (умовно).

Схожі новини