Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Це було круто, Еліно! Віримо, у півфіналі буде не гірше

На Вімблдоні Світоліна обіграла вже чотирьох (!) чемпіонок турнірів Великого шолому. Раніше це вдавалося на «мейджорах» лише двом тенісисткам

Проти першої ракетки світу Світоліна грала сміливо, і це забезпечило українці успіх. Фото АFP.
Проти першої ракетки світу Світоліна грала сміливо, і це забезпечило українці успіх. Фото АFP.

Перед чвертьфінальним матчем Вімблдону, в якому українка Еліна Світоліна грала з полячкою Іґою Швьонтек, букмекери були категоричними: беззаперечною фавориткою є перша ракетка світу. Але… Хто вірив у Світоліну й поставив на неї, зірвав непоганий куш. Еліна перемогла Іґу з рахунком 7:5, 6:7, 6:2 і вийшла до півфіналу, де у четвер, 13 липня, суперницею українки буде чешка Маркета Вондроушова.

Упевнений, від поєдинку Світоліної і Швьонтек глядачі одержали величезну насолоду. Хоча обидві суперниці робили досить багато невимушених помилок, гра була видовищною, з несподіваними поворотами тенісного сюжету… Еліна могла виграти у двох сетах, але наприкінці другого й особливо на тайбрейку Іґа була точнішою.

Після гри Швьонтек побажала Світоліній перемоги на Вімблдоні, і пообіцяла вболівати за Еліну. Фото whtc.com.
Після гри Швьонтек побажала Світоліній перемоги на Вімблдоні, і пообіцяла вболівати за Еліну. Фото whtc.com.

Схожа ситуація була у Швьонтек у 1/8 фіналу: швейцарка Белінда Бенчіч виграла перший сет, а другий на тайбрейку взяла тенісистка з Польщі. І потім перша ракетка світу дотиснула суперницю, розчаровану «вкраденою» у неї перемогою, у третьому сеті… На щастя, тут було інакше. Віддавши другий сет, Світоліна не опустила руки, а почала грати краще, зокрема, згадала, що вміє подавати навиліт… У третьому сеті Еліна була відчутно сильнішою за суперницю, тож перемога українки — закономірна.

Зняла чотири «скальпи» чемпіонок серії Grand Slam

На цьому Вімблдоні Еліна Світоліна встановила цікавий рекорд: перемогла вже чотирьох (!) тенісисток, які раніше були чемпіонками бодай одного турніру серії Grand Slam (американок Вінус Вільямс і Софію Кенін, білоруску Азарєнка й полячку Іґу Швьонтек).

Раніше, інформує Opta, таке вдавалося на «мейджорах» лише двом тенісисткам — американці Серені Вільямс (чотири виграші у чемпіонок турнірів Великого шолому на US Open-2019) і бельгійці Жустін Енен («Ролан Ґаррос"-2005).

На Олімпіаді Еліна Маркеті програла… Треба брати реванш

Суперницею українки у півфіналі буде у четвер, 13 липня, чешка Маркета Вондроушова, яка у чвертьфіналі обіграла американку Джесіку Пеґулу (4:6, 6:2, 6:4). Раніше Світоліна й Вондроушова зустрічалися п’ять разів, рахунок 3:2 на користь українки. Щоправда, їхнє останнє очне протистояння, у півфіналі Олімпіади-2020 у Токіо (2021 року), завершилося на користь Маркети… Що ж, треба брати реванш.

Вондроушова — типова представниця чеської школи тенісу, досить атлетична гравчиня, шульга. На Вімблдоні раніше добиралася лише до другого кола, Світоліна ж 2019-го дійшла на трав’яному «мейджорі» до півфіналу (поступилася румунці Сімоні Халеп).

Як на мене, у поєдинку Еліни й Маркети багато залежатиме від того, яка з дівчат точніше й сильніше подаватиме. Усе-таки на швидкій траві подача є потужною зброєю, особливо у вирішальні моменти гри, коли кожне очко може схилити шальки терезів на користь однієї зі суперниць.

У нижній частині «сітки» жіночого одиничного турніру чвертьфінальні пари є такими: Медісон Кіз (США) — Сабалєнка (білорусь), Онс Жабер (Туніс) — — Єлєна Рибакіна (Казахстан). Ці матчі заплановані на 12 липня.

У рейтингу WTA Світоліна вже 27-ма

Після перемоги над Іґою Швьонтек у чвертьфіналі Вімблдону Еліна Світоліна піднялася на 27-ме місце у LIVE-рейтингу WTA (Жіночої тенісної асоціації). Перед стартом Вімблдону Світоліна була 76-ю.

Після турніру в американському Чарльстоні, на якому українка повернулася у тур WTA після народження донечки Скай (чоловік Еліни — знаменитий французький тенісист Ґаель Монфіс), Світоліна була у світовому рейтингу на 1344-му місці. Тож за три місяці Еліна піднялася у рейтингу WTA аж на 1317 позицій. Прогрес фантастичний! Але головне — не зупинятися.

Схожі новини