Передплата 2024 «Добра кухня»

Українські стріли — в європейське яблучко!

З чемпіонату континенту наші юні лучники привезли чотири золоті, срібну і дві бронзові медалі

Титул найбільш вправного лучника континенту на лукодромі Любляни розіграло понад 470 кадетів та юніорів з 39 країн світу. Церемонії нагородження не обійшлися і без українських нащадків Робіна Гуда. Зі Словенії наші хлопці та дівчата привезли чотири золоті, срібну і дві бронзові нагороди.

У стрільбі з класичного лука серед кадеток неперевершеною була Вікторія Олексюк. Ніхто із суперниць не наважився кинути виклик підопічній Анатолія та Наталії Єгорових. У чвертьфіналі чернівчанка вибила з боротьби Майю Райсин з Ізраїлю (6:2), а у вирішальних раундах спростувала авторитет майбутніх чемпіонок Старого Світу у командному турнірі — Олени Уварової (6:0) та Валерії Мельникової (7:1) з Росії. У командних змаганнях Олексюк разом з львівськими Соломіями — Гнип та Трапезниковою (тренери Марія Гавелко, Світлана Колядинцева та Леся Шах) у перестрілці вибила з боротьби збірну Греції, але у півфіналі не встояла проти незворушних німкень (3:5). А в зустрічі, де на кону стояла “бронза”, долю нагороди на користь українських спортсменок вирішили лічені міліметри: у перестрілці представниці обох команд вибили 26 очок, та все ж ближчою до центру мішені виявилася українська стріла.

Бадьоро до фіналу юніорського турніру з класичного лука дійшла і Анастасія Павлова. Титулована лучниця із Нової Каховки обіграла іспанку Мірене Ферреро (6:4), у півфіналі обійшла Туяну Дашидоржиєву з Росії (7:3), але у “золотому” протистоянні не знайшла аргументів проти білоруски Карини Дзьомінської (0:6). У чвертьфіналі командої першості Анастасія Павлова, Поліна Родіонова та Наталія Лук’янова виграли перестрілку у польських візаві (5:4 і 27:26). Та в наступному колі, також у перестрілці, віддали одне очко італійкам (4:5 і 21:22). А у поєдинку за “бронзу” пошкодували нерви своїх тренерів і впевнено перемогли туркень (6:2).

Ще одну перемогу святкували українці у міксті. Ігор Омельченко та Анастасія Павлова легко пройшли випробовування Естонією (6:0) та Польщею (5:1), у півфіналі на характері вирвали перемогу у Франції (5:4 і 19:16), а у фіналі — у Нідерландів (5:4 і 17:13). Уперше на змаганнях такого рівня відзначилися українські стрілки з блочного лука. Львів’янка Марія Школьна, яка мистецтво стрільби опановує під керівництвом батька, Костянтина Школьного, у найкращій своїй манері перемогла голландку Евелін Греневельд (143:139), хорватку Майю Орлік (143:142), а під завісу змагань ще й росіянку Діану Равілову (138:133).

Якщо ліцензії на участь у ІІ Юнацьких Олімпійських іграх, які стартують уже в серпні, наші дівчата здобули ще рік тому на першості світу, то “чоловічий” квиток до китайського Нанкіна українці забронювали лише цими днями. На континентальному ліцензійному турнірі, що проводився у межах чемпіонату Європи, відзначився Антон Комар. Представник Рівненської області не дав суперникам жодного шансу і, окрім олімпійської ліцензії, поклав до скарбнички команди “золото”.

“Олімпійські перепустки у стрільбі з лука не є іменними, тож на квиток до Нанкіна у жіночій першості претендуватимуть відразу п’ять спортсменок, — прокоментувала старший тренер молодіжної збірної України Марія Гавелко. — Імена учасників юнацької Олімпіади (по одному у жіночому і чоловічому індивідуальних турнірах, а також по одному запасному) стануть відомі 16 червня на першості України. У Словенії головні медальні надії ми покладали на дівчат, які стабільно демонструють результати світового рівня. І кадетки, і юніорки повернулися додому з медалями. Лідер збірної Вікторія Олексюк стрільбою з лука почала займатися у дев’ятирічному віці. Тому уже тепер може похвалитися стабільністю: навіть якщо розлагоджується техніка, вона оперативно знаходить вихід із ситуації. А ця перемога на першості Європи додала їй упевненості. У всіх наших дівчат є перспективи. За останній рік вони суттєво додали в результатах. Відданість своїй справі — дівчата і хлопці тренуються декілька разів на день і практично повністю ігнорують розваги, популярні серед їхніх однолітків, — рано чи пізно дасть результат”.

Схожі новини