Передплата 2024 «Добрий господар»

Стоп-краном став «доісторичний» допінг

Бронзову призерку чемпіонату світу і Олімпійських ігор у Лондоні, чемпіонку Європи у бігу на 60 м та 200 м Марію Рємєнь дискваліфікували на два роки — через вживання заборонених препаратів

У допінг-пробі, яку взяли у підопічної Костянтина Рурака 10 січня, виявили анаболічний стероїд метандієнон — препарат, який уже не застосовують в олімпійському спорті. На легкоатлетичну доріжку запорізька спринтерка має право повернутися 2 березня 2016 року.

— Про те, що в організмі Маші виявили допінг, ми дізналися наприкінці лютого, — розповів Костянтин Рурак. — Думали, це помилка, адже такого просто не могло бути. Коли ж усвідомили, що це не розіграш, почали аналізувати: як ми могли “підчепити” такий “доісторичний” препарат, який належить до групи “брудних” стероїдів і у спорті вже не використовується? Маша — відома спортсменка, тому знає, що в будь-який момент до неї можуть приїхати допінг-офіцери. Бувало, навідувалися кілька разів на тиждень. протягом минулого сезону Рємєнь 13 разів проходила позазмагальний допінг-контроль, тож завжди була готова до візиту контролерів.

Зимовий сезон моя підопічна пропускала: уперше за п’ять років взяла паузу для відновлення. У цей час Маша приймала звичні відновлювальні препарати — протеїн, рідкі амінокислоти і аптечні препарати для підтримки серця. Ми розглядали два варіанти, як метандієнон міг потрапити в організм Рємєнь: неякісні харчові добавки або чиясь зла воля. Спершу грішили на протеїн: Маша придбала його не у звичній точці продажу харчових добавок. Але лабораторна перевірка показала, що цей препарат був чистим. Щоб дізнатися повний хімічний аналіз і особливо концентрацію речовини у допінг-пробі, нам потрібно заплатити 1200 євро. Та ми готові: це допоможе визначити приблизну дату потрапляння допінгу в організм, а значить, прикинути, де Марія була у цей проміжок часу і з ким спілкувалась.

У лютому вона була у чудовій формі, ми виконали усі заплановані завдання, на що раніше через насичений змагальний сезон завжди бракувало часу. Я такої Маші ще не бачив! М’яка, зовсім не напружена, вона була готова у новому сезоні вийти на якісно інший рівень. Я очікував цього уже на першому етапі “Діамантової Ліги” в Шанхаї... Попри все, Марія переконала мене, що підтримуватиме форму і після завершення періоду дискваліфікації повернеться у спорт. “Я трішки відпочину, — сказала Маша, — а інші нехай доведуть, що можуть бігати краще за мене”. Я ж досі не можу позбутися неприємного відчуття. Хочеться прокинутися у звичному світі. Але, на жаль, це був не сон... Менше з тим, слід продовжувати жити і працювати. Юридично ми винні, адже у Рємєнь в організмі справді виявили заборонений препарат.

«Застрахуватися від допінгу неможливо», — розповіла мені Марія Рємєнь. Тему допінгу ми з нею зачепили ще за місяць до того, як з ВАДА прийшли невтішні результати її допінг-проби. Не могли не говорити про це, адже за останні місяці через допінг легкоатлетичні доріжки покинули чимало зіркових спринтерів, серед них і луганчанка Єлизавета Бризгіна. «Кожні півроку перелік заборонених препаратів поповнюється новими позиціями, — каже Марія. — В Україні допінгова лабораторія не може перевірити навіть найбільш поширених засобів від застуди. Тому лікарських препаратів намагаємося взагалі не застосовувати. Та все одно ми ніколи не можемо бути певними, що наші допінг-проби виявляться “чистими” — невідомо, що ще придумала для нас ВАДА... Не можемо тренуватися, використовуючи лише ресурси власного організму, тому приймаємо протеїни, амінокислоти, полівітаміни. Намагаємося купувати препарати у тих місцях, де впевнені, що нам не підсунуть фальсифікат. Хоча сьогодні гарантувати щось на 100% неможливо: якась хімія може виявитися у м’ясі. Та навіть перевірені часом виробники харчових добавок задля ефекту можуть додати у препарат щось новеньке».

Схожі новини