Передплата 2024 «Добра кухня»

Нова PS5 Pro — необхідність чи забаганка?

  • 02.04.2024, 15:34
  • 267

Про те, що компанія Sony готується презентувати оновлену версію PS5 стало відомо ще торік, проте конкретна дата виходу досі залишається невідомою.

Втім, нещодавній витік внутрішньої інформації з більш детальними характеристиками консолі не лише дав підстави очікувати новинку вже восени, а й навіть змусив Sony ініціювати внутрішнє розслідування.

Особливості нової моделі

За інформацією інсайдерів PS5 Pro знаходиться у розробці від початку 2022 року та має значно поліпшити ігровий досвід гравців завдяки покращеним характеристикам. Нагадаємо, що оригінальна PS5 вийшла восени 2020 року, проте сучасні ігрові технології розвиваються настільки швидко, що вже зараз актуальним стає питання збільшення потужностей консолі. На відміну від індустрії азартних розваг, де ігри навпаки спрощуються для можливості запуску буквально на будь-якому пристроїв, щоб грати в казино могла більша аудиторія, великі компʼютерні ігри вимагають все більше ресурсів.

У першу чергу зміни торкнуться саме якості зображення, а ключовим у цьому аспекті виглядає показник GPU, що дозволить збільшити продуктивність консолі в 3−4 рази, а також збільшення загальної робочої частоти. Для пересічного гравця важливо буде зрозуміти, що нова PS5 Pro здатна буде відтворювати картинку у 4К завдяки новій технології Spectral Super Resolution. Деякі покращення отримала внутрішня памʼять консолі, а швидкість завантаження обіцяє зрости.

Аргументи за та проти

Нова консоль від Sony логічно стане останнім словом техніки в ігровій індустрії на момент виходу, а тим більше є актуальною на порозі релізу довгоочікуваної GTA 6, про яку вже відомо те, що вона відрізнятиметься серйозними системними вимогами.

Свого часу між виходом PS4 та PS4 Pro минуло три роки, протягом яких Sony дійсно вдалося відчутно покращити модель попереднього покоління. Сьогодні ж аналітики стверджують, що анонсованих змін може виявитись недостатньо для того, щоб переконати покупців оновлювати свої консолі. В решті решт, оригінальну версію PS5 ніхто не пропонує вважати застарілою, а тим паче, що Sony досі має чималу аудиторію серед власників PS4, тож майбутня новинка зацікавить їх швидше.

Зрештою, головним двигуном продажів нових ігрових консолей завжди залишалися власне ігри, а попереду індустрія чекає на появу великих хітів:

  • GTA 6;
  • Death Stranding 2;
  • The Witcher 4;
  • Assassin’s Creed: Codename Red та багато інших.

Це зовсім не говорить про те, що на актуальних на сьогодні приставках неможливо буде їх запустити, проте досягнути максимального ефекту та оцінити досягнення ігрової індустрії звичайно можна буде лише на «залізі» останнього покоління.