Передплата 2024 «Добра кухня»

На в'їзді у Донецьку область місцеві активісти замалювали всі написи захисників на стелі

  • 15.04.2024, 16:45
  • 803

На стелі, що на в'їзді у Донецьку область, четверо «волонтерів» замалювали написи, які робили військовослужбовці

Фото із соцмереж
Фото із соцмереж

Це спричинило обурення у соцмережах.

Як стверджують людт, ці написи та наліпки мали історичну цінність у контексті російсько-української війни, а багатьох із тих, хто їх наніс, уже немає серед живих. Багато воїнів загинули, боронячи Донеччину

«Невже так важко усвідомити, що саме ця стела несе за собою надважкий символізм і тут справа не в красі та свіжій фарбі?»; «Навіщо ви це зробили? Ця стела — символ незламності Донецької області. Пам’ять про всіх, хто бореться на цьому напрямку. Просто взяли і стерли частину історії»; «Мені боляче дивитись на те, як ви стираєте пам’ять», — пишуть коментатори.

Самі ініціатори «оновлення» стели — Вікторія Чорногор, Олег Боровик, Анатолій Шахов та Констянтин Деревінський — переконані, що «навели красу».

І, судячи з їхніх відповідей обуреним користувачам у соцмережах, справді не розуміють, у чому проблема:

«Стела — це не меморіал, стела — це обличчя в першу чергу! Ця стела, слава Богу, не бере участі в бойових діях і надписи благодійних організацій і доставки піци — ну, так собі», — написала з цього приводу Вікторія Чорногор.

«Зрозуміють тільки мешканці Донеччини, для яких важливе мирне небо зараз і життя. А стела, яка тепер має дуже гарний вигляд — нагадування того, що Донбас — це серце України», — додала організаторка перефарбування.

Наприкінці березня військові вже оновлювали цю стелу, проте дещо інакше. Тоді бійці одного з підрозділів відновили фундамент біля стели, очистили місце від сміття, приварили й пофарбували металеві жердини для прапорів, на яких встановили прапори тих бригад, батальйонів і підрозділів Сил оборони, які героїчно боронять Донецьку область від російських загарбників.

Тоді про це на офіційних сторінках писав Генеральний штаб ЗСУ, наголосивши на цінності написів і «автографів» бійців:

«Стела на вʼїзді до Донецької області має український національний елемент — мозаїчну вишиванку і притаманні тільки цьому краю деталі…

На літерах, що на стелі, можна побачити безліч написів та синьо-жовтих стрічок. Це й особисті автографи бійців і навіть послання — агресору, що ішов у напрямку, куди послали російський корабель…

Більшість військових, волонтерів, медиків, капеланів, які їдуть в район бойових дій або виїжджають звідти після виконання завдань, охоче тут фотографуються", — зазначили тоді у Генштабі.

Схожі новини