Передплата 2024 «Добрий господар»

У Чорному морі за минулий місяць загинули 130 дельфінів

  • 08.04.2024, 17:45
  • 395

У Чорному морі за березень 2024 року загинуло 130 чорноморських китоподібних

Фото: Іван Русев
Фото: Іван Русев

Їхні тіла виявили біля берегів Краснодарського краю. Також за цей період кілька десятків тіл дельфінів знайшли на різних берегах тимчасово окупованого Криму та в бухтах Севастополя.

Про це директор науково-дослідного відділу національного природоохоронного парку «Тузлівські лимани», доктор біологічних наук Іван Русев повідомив у Фейсбуці.

«Днями я писав, що у воєнному березні 2024 року вже загинуло багато дельфінів у бухтах Севастополя, і їх викидало на різні береги окупованого Криму. Серед виявлених були і контужені тварини з симптомами ураження сонарами. Причому багато серед загиблих — дельфіни виду білобочка. Але зараз ми отримали жахливу інформацію про масштабну загибель дельфінів — ще 130 (!) тільки за березень 2024 р., тіла яких було знайдено біля різних берегів Краснодарського краю — Сочі, Новоросійська та ін», — написав Русев.

За його словами, декілька тіл дельфінів також знайшли на берегах Болгарії.

Еколог зауважив, що така жахлива ситуація з дельфінами тільки за березень воєнного року є підтвердженням того факту, що активність ворожих сонарів субмарин і надводних човнів у тій частині Чорного моря — як біля Криму, так і біля Новоросійська, Сочі - є головним фактором продовження загибелі рідкісних чорноморських китоподібних.

«Військовий флот рф зосереджений у тих водах і постійно чатує, використовуючи сонарні пристрої, які вбивають морських ссавців», — додав він.

Русев зауважив, що до початку війни викиди дельфінів на берег у березні були дуже рідкісним явищем. А зараз, під час війни і впливу військового фактору російських загарбників, за оцінками спеціалістів, реальна кількість загиблих у 2024 році становить уже декілька тисяч тварин, з урахуванням того факту, що море викидає тільки 5% загиблих тіл.

Схожі новини