Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові медики видалили 5-річному хлопчику рідкісну кисту носа

  • 27.03.2024, 19:45
  • 456

Отоларингологи Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» прооперували ринопластичним методом 5-річного Олексія з рідкісною дермоїдною кистою носа

Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

Про це повідомляється на сторінці Центру.

Дермоїдна кіста носа — це рідкісна патологія, яка трапляється з частотою 1 на 40 тисяч дітей.

Дермоїди — це порожнини, або норицеві ходи, вистелені епітелієм із різноманітними додатками шкіри, включаючи волосяні фолікули, сальні та потові залози. Кіста поступово збільшується, деформуючи навколишні тканини. Залежно від розміщення та поширення вона може зумовлювати лише косметичний дефект, але в деяких випадках може мати внутрішньочерепне поширення та спричиняти загрозу для життя людини.

Здебільшого такі кісти проявляються на першому році після народження дитини або у старшому віці, деформуючи зовнішній вигляд.

У 5-річного Олексія зі Самбора Львівської області. Олексію 5 років. У дитини дермоїдна кіста була досить великою та розташована в ділянці перенісся, над лівою орбітою (біля ока), на спинці і під кістками носа. Вперше хлопчика прооперували у віці 1-го рочку лікарі іншої лікарні. Тоді кісту видалили лише частково.

Відтак, цього разу спеціалісти Центру забрали кісту повністю зі спинки та під кістками носа. Операція пройшла успішно.

«Ринопластичний метод — суттєво складніший, але він не залишає помітного шраму у дитини», — наголосив отоларинголог Роман Новосільський, який оперував дитину.

«Ми консультувалися з різними лікарями від народження. Спершу нам лікарі казали, що воно само розсмокчеться. Але воно ще більше набрякало. Тому в віці 1 рік зробили першу операцію. А зараз вже другу, аби повністю забрати кісту. Задоволені лікарями, все дуже подобається», — розповіла мама Олексія Марʼяна.

Схожі новини