Передплата 2024 «Добрий господар»

ЄС може змінити правила надання зброї Україні, — ЗМІ

  • 22.03.2024, 10:30
  • 381

Європейський союз вирішив оминути пункт Договору про ЄС щодо заборони закупівлі зброї з бюджету організації, щоб наростити військову допомогу Україні

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

Йдеться про ст. 41(2), згідно з якою із загального бюджету ЄС заборонено фінансувати «операції, які мають військове значення». Єврокомісія запропонувала цільовій юридичній групі переглянути це положення. Якщо це вдасться зробити, ЄС зможе стати прямим покупцем летальної зброї.

«Це було б абсолютно новаторським рішенням», — заяви один зі співрозмовників джерела й додав, що «це могло б багато чого змінити».

Треба зʼясувати, чи ця стаття застосовується тільки до військових операцій ЄС — якщо так, то тоді вона не забороняє закупівлі зброї для інших організацій, наприклад, ЗСУ, сказали джерела Financial Times. Поки що юридична робота на ранній стадії, про зміни говорити передчасно, зазначили вони. Також члени ЄС можуть подати до суду, якщо вважають, що було допущено порушення договору.

Джерело нагадало, що у 2022 році країни-члени Євросоюзу погодилися фінансувати постачання озброєння Києву через багатосторонній фонд, який було створено поза бюджетом ЄС — в обхід статті договору, що регулює діяльність об'єднання.


Джерело: The Financial Times

Схожі новини