Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Туреччині знайшли хліб, якому приблизно майже 9 тисяч років

  • 09.03.2024, 20:30
  • 627

Під час розкопок у турецькому місті Чатал-Гьоюку археологи знайшли найдавніший у світі хліб, датований 6600 роком до нашої ери

Фото Науково-технологічного науково-дослідного і прикладного центру (BİTAM)
Фото Науково-технологічного науково-дослідного і прикладного центру (BİTAM)

Про це повідомили вчені Науково-технологічного науково-дослідного і прикладного центру (BİTAM), які здійснювали дослідження.

Знахідку зробили у зоні «Мекан 66». Там дослідники виявили залишки древньої печі, оточену зернами пшениці, ячменю, гороху та пористою субстанцією, імовірно, їжею.

Учені дослідили цю матерію і з`ясували, що це хліб, якому приблизно 8 600 років. Буханець не випікали, але його піддали ферментації.

Керівник археологічних розкопок і доцент BİTAM Алі Умут Тюркджан зазначив, що термін «археологія» найчастіше асоціюють з давніми будівлями й артефактами. Проте, на думку Тюркджана, сучасна археологія охоплює також дослідження стародавніх звичаїв харчування.

«Тонке глиняне покриття споруди зберегало ці органічні рештки, зокрема — деревину і хліб, протягом понад 8 тисяч років. Радіовуглецевий аналіз підтвердив, що наш зразок датується приблизно 6 600 роком до нашої ери», — зазначив він.

Схожі новини