Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Bihus заявив, що за його командою стежила СБУ

  • 06.02.2024, 09:30
  • 479

Керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус заявив, що за його командою стежив Департамент захисту національної державності СБУ

Керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус. Фото: ТСН
Керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус. Фото: ТСН

Відповідне розслідування з’явилося 5 лютого на офіційному YouTube-каналі Bihus.Info.

До стеження в СБУ залучили близько 30 людей, стверджують журналісти. Камери стеження комплексу та свідчення працівників доводять, що перед вʼїздом команди в готель чоловік на ім'я Ігор двічі приїжджав оглядати комплекс разом з іншими людьми. Він хотів провести корпоратив за день до тренінгу Bihus.Info й заселитися, зокрема, у ті номери, які забронювала команда.

Цей корпоратив провели 26 грудня. Люди, що бронювали будинки на одноразові сім-карти, приїжджали на номерах прикриття, які мають право застосовувати лише правоохоронні органи, і привозили з собою великі валізи, кажуть журналісти. Адміністраторка комплексу наголосила на дивній поведінці клієнтів під час заходу: вони притихали, коли підходив офіціант.

27 грудня вранці команда Bihus.Info почала приїздити до комплексу на тренінг, а вже наступного дня до комплексу приїхали ще кілька груп людей на відпочинок, а також іще раз забронювали один із будинків на іншу дату.

Як стверджують журналісти, це було потрібно, щоб зняти камери спостереження. Зокрема, ці прилади встановлювали за настінними вішаками та маскували під пожежні сигналізації.

Як стверджує проєкт, чоловік, який приїздив до проведення корпоративу й був на ньому, — це Ігор Кравченко. У підписах його номера телефону, зокрема, вказують СБУ та ДЗНД.

Також проєкт ідентифікував Євгенія Коноваленка. Стверджується, що раніше він подавав декларацію як службовець СБУ, а також журналісти зафільмували чоловіка, коли він заходив у будівлю Департаменту.

Серед учасників стеження — Тарас Садовник, працівник Служби безпеки України, який нещодавно перевівся у Департамент, кажуть журналісти. Ще одна жінка, яка потрапила на камери запису комплексу, регулярно з’являлася неподалік будівлі ДЗНД.

Жоден зі встановлених не прокоментував Bihus.Info причетність до стеження за командою.

В понеділок, 5 лютого, ввечері на сайті СБУ з’явився коментар спецслужби, в якому йдеться про процесуальні дії щодо розслідування кримінального провадження про наркозлочинність і одночасно про незаконне використання засобів стеження:

«Протидія організованій наркозлочинності є одним із напрямів діяльності Служби безпеки України. За наявною у СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники „Bihus.Info“. Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів», — йдеться у заяві.

Водночас СБУ заявляє, що нею порушено кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). Проводяться відповідні процесуальні дії.

СБУ також підтвердило звільнення керівника ДЗНД, не називаючі його ім'я.

Схожі новини