Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Рак — „другий фронт“ в Україні»

Що пропонують онкологи Львівщини до Всесвітнього дня боротьби з раком?

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Рак — це «другий фронт» в Україні. Це захворювання, яке призводить до найбільшої смертності серед українців після втрат військових на передовій. Коли хворобу діагностують на ранніх стадіях, то з нею реально боротися. Ситуація з онкологією, на жаль, з кожним роком погіршується. Держава визначила цю хворобу, як питання національної безпеки України. Ухвалено рішення про профілактику ранньої діагностики та лікування новоутворень (до такого в профільному міністерстві прийшли аж у 2023 році).

Про це повідомила на брифінгу в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

«Це рішення охоплює багато речей: що ми їмо, що зробити, щоб пити якісну воду, що зробити, щоб дихати якісним повітрям, як провести культуру способу життя, — наголошує чиновниця. — В Україні є понад тисячу випадків раку в дітей… Рак уражає не лише старше населення, а й молоде».

Минулого року на Львівщині взяли на облік 7975 первинних пацієнтів з онкологічними захворюваннями, з них лише 3679 людей звернулись до лікарів у І-ІІ стадіях. У понад 1400 осіб хворобу виявили на ІІІ стадії, 1530 жителів Львівщини діагноз почули вже у IV стадії, що є доволі високим показником. Експерти кажуть, під час ковіду. З 2020 року люди не звертали увагу на ранню діагностику раку та втратили момент, коли хворобу ще можна було вилікувати. Тому тепер неочікувано «вилізли» четверті стадії хвороби…

Виконувач обов’язків генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда додав, що онкологія продовжує виходити на перше місце серед усіх захворювань, витісняючи з рейтингу проблеми серцево-судинної системи. У світі кожна держава розробляє власні стратегії боротьби з раком.

Окрім ковіду, свою лепту в діагностику раку в Україні додала війна, онкоцентри менше пацієнтів брали на облік. За статистикою, найбільше страждають від раку шийки матки та раку грудної залози. Зокрема, на Львівщині цьогоріч рак шийки матки в занедбаному стані виявлено у 29,6% випадків, що є вкрай критичним числом… Для порівняння, у 2019 році ця цифра була меншою — 15,9%.

У рамках нової стратегії боротьби з раком, каже Олег Дуда, на Львівщині стартує обстеження в онкоцентрі на популярні види онкології. Львівський онкоцентр має унікальні методики лікування раку на будь-якій стадії. На пізніх стадіях лікування триває довше — орієнтовно пів року і результати не гарантовані.

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко каже: «За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2030 року є небезпека збільшення виявлення онкопатологій на 77%. Це високий відсоток. Тому сьогодні увага прикута до зменшення тягаря онкопатологій. ВООЗ також каже, що 40% онкопатологій можна запобігти завдяки елементарним речам — припинити вживати продукти з канцерогенами, припинити вживання нікотин, бо безпечного паління не існує. Треба споживати більше рослинної їжі, боротися з ожирінням та малорухливим способом життя. Ці фактори можуть знизити фактори онкопатологій у світі».

Наталія Іванченко каже, потрібно раз на рік звернутися до сімейного лікаря, щоб перевірити маркери гепатитів С та В. Якщо гепатити знайдуть, пацієнт отримає лікування і перебуватиме на спостереженні медиків. Потрібно також пройти вакцинацію на онкопатологію. «Сьогодні існує багато міфів про те, що онкохворих вакцинувати не можна, — наголошує Наталія Іванченко. — Навпаки є наказ МОЗ України, який регламентує, як захистити людей з онкозахворюванням. Для них збудних інфекційних хвороб може бути останнім. Зараз знаходимося в періоді захворювання на грип та ГРВІ. Вакцинація від грипу показана для хворих з онкопатологією. Наше майбутнє — за профілактикою».

Схожі новини