Передплата 2024 «Добра кухня»

Пухлина росла у животі без симптомів

Доброякісний утвір діаметром 10 см виявили на плановому УЗД. Хірурги видалили його, і тепер здоров’ю дівчинки нічого не загрожує

Фото ЗУСДМЦ
Фото ЗУСДМЦ

Батьки Аделі разом із донечкою переїхали із Запоріжжя у Львів на початку повномасштабної війни. Їхній важко поранений родич потребував догляду. Так вони тут і залишилися.

Молода сім'я дбає про здоров’я, тож регуляр­но відвідують лікарів для профілактичних оглядів. І навіть повномасштабна війна та пере­їзд в інше місто не змінили цьо­го правила.

Як розповіли «ВЗ» у пресслужбі Західноукраїнського спе­ціалізованого дитячого медич­ного центру, під час одного із візитів, на УЗД, у маленької Аде­лі виявили чималу пухлину в жи­вотику. Розміщувався утвір у заочеревинному просторі - ана­томічній зоні між діафрагмою та малим тазом, де розташовують­ся наднирники, нирки, сечоводи, великі судинні стовбури черев­ної порожнини, підшлункова за­лоза й лімфатичні вузли. Не гаючи часу, батьки звернулися по допомогу у медзаклад.

Як розповів дитячий хірург Центру Андрій Кузик, новоутвір заочеревинного простору в ди­тини був досить великий — майже 10 см у діаметрі. Для лікарів було очевидно, що він швидко зрос­тав, оскільки під час попередніх УЗД його не діагностували. Тож діяти потрібно було негайно.

«Ми дообстежили дівчинку та провели біопсію пухлини. Ре­зультат підтвердив доброякіс­ний характер утвору, тож прово­дити хімієтерапію не довелося. Наша команда хірургів успішно видалила утвір. Жодних усклад­нень у маленької пацієнтки ні під час операції, ні у післяоперацій­ний період не виникло», — додав лікар.

Завідувач хірургічного від­ділення Богдан Романишин зауважив, що пухлини у заочеревинному просторі, які діа­гностують у дитячому віці, не така вже й рідкість. Серед них зустрічаються як доброякісні, так і злоякісні. Вчасна діагнос­тика підвищує шанси на оду­жання, особливо коли йдеться про агресивні утвори, що мо­жуть проростати у тканини та органи, розташовані поряд.

На жаль, учені досі не можуть чітко назвати причини, що ви­кликають появу таких пухлин. Серед зовнішніх факторів ви­діляють спадковість, порушен­ня ембріонального розвитку, забруднення довкілля, хроніч­ні запальні процеси в організмі тощо. Серед внутрішніх — пору­шення обміну речовин і нерво­вої регуляції.

Медики закликають батьків більше звертати увагу на те, як почуваються їхні діти. Якщо є якісь скарги, необхідно зверну­тися до лікаря. Водночас важ­ливо не нехтувати профілак­тичними оглядами, адже навіть серйозні захворювання на по­чатках часто мають безсимп­томний перебіг.

Доброякісні пухлини, звісно, не такі небезпечні, як злоякіс­ні. Але деякі з них можуть транс­формуватися у злоякісні. Крім того, коли доброякісне новоут­ворення сягає великих розмірів, воно може перетискати крово­носні судини, а також тиснути на органи, розміщені поряд, пору­шуючи тим самим їхню функцію. Тоді якраз і з’являються симп­томи, що змушують пацієнтів — і дітей, і дорослих — звертатися по допомогу. При пухлинах за­очеревинного простору це (за­лежно від локалізації пухлини):

  • біль у животі, нудота, блю­вота, порушення травлення;
  • розлади сечовипускання;
  • задишка;
  • поява варикозно розшире­них вен на ногах;
  • втома, слабкість, погане самопочуття.

А тим часом…

Благодійний фонд «Таблеточ­ки», багаторічний партнер Цен­тру, який постійно надає допо­могу у лікуванні важко хворих діток, розпочав новий збір на реагенти, які є вкрай важливи­ми у діагностиці раку й контролю за ефективністю лікування. За­гальна вартість досліджень, які необхідно провести онкохворим дітям у наступні чотири місяці, становить 2 мільйони гривень.

Українцям, які хочуть до­помогти маленьким пацієн­там, що опинилися між двох воєн, пропонують зробити внесок на банку за посилан­ням.

Яку суму можна перерахува­ти? Яка є для вас комфортною. Мета — зібрати 1 мільйон гри­вень, а глобальна ІТ-компанія Intellias подвоїть ці внески.

Допоможіть дітям здолати рак!

Схожі новини