Передплата 2024 ВЗ

ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом визнати депортацію українських дітей геноцидом

  • 25.01.2024, 15:52
  • 401

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) одноголосно ухвалила резолюцію Становище дітей України. Ця резолюція закликає країни-члени ЄС визнати депортацію українських дітей росією геноцидом українського народу

Фото: Главком
Фото: Главком

Про це у четвер, 25 січня, в Telegram повідомив народний депутат, глава комітету ПАРЄ з міграції Олексій Гончаренко.

ПАРЄ закликала усю міжнародну спільноту ухвалити на рівні національних парламентів заяви та/або резолюції, які засуджують воєнні злочини проти дітей та визнають депортації, примусові переміщення та невиправдану затримку в репатріації українських дітей під контролем росії як злочин геноциду.

Водночас наголошується необхідність швидкого повернення депортованих і примусово переміщених дітей в Україну відповідно до принципу найкращих інтересів дитини.

Окрім того, ПАРЄ закликала інформувати компетентні органи України про перетин кордону громадянами рф, які незаконно усиновили чи встановили опікунство над українською дитиною.

Також у резолюції закликають запровадити та забезпечити подальше дотримання санкцій проти росії та білорусі, а також включити до санкційних списків причетних до депортації українських дітей.

Серед іншого у резолюції закликають оцінити участь представників ЗМІ у пропагандистських кампаніях, організованих росією та білоруссю щодо депортованих українських дітей, для, наприклад, відмови в акредитації та допуску на публічні заходи.

Схожі новини