Передплата 2024 «Добрий господар»

«До 8 листопада маємо зробити все, щоб навіть скептики підтримали членство України в ЄС»

  • 11.10.2023, 09:46
  • 386

Петро Порошенко, який перебуває з візитом у Брюсселі, у коментарі журналістам повідомив, що 8 листопада Єврокомісія ухвалить рекомендації щодо початку переговорів з Україною про членство в Євросоюзі. Порошенко наголосив: до цього часу треба зробити все, щоб навіть ті європейські політики, які скептично налаштовані щодо членства України, визнали наш прогрес

Порошенко обговорив процес підготовки до передвступних переговорів під час зустрічей з Єврокомісаром Олівером Варгеї, Генеральним директором Єврокомісії з питань сусідства та розширення Гертом Купманом, а також з депутатами Групи друзів України у Європарламенті.

«Ми робимо все можливе для того, щоб Україна трималася дуже високо в порядку денному. Ми дуже детально обговорили, що нам треба встигнути до рішення Єврокомісії за рекомендацією Європейської Ради до початку переговорів про вступ до ЄС. Рішення щодо цих переговорів буде ухвалене 8 листопада. І до 8 листопада ми маємо зробити все ще величезну домашню роботу», — говорить Порошенко.

«Ми маємо завершити прийняття закону про PEP, ми маємо допрацювати санкції щодо електронних декларацій, ми маємо завершити ситуацію із захистом демократії і свободи слова. Є низка речей, які нам треба вдосконалити, в тому числі щодо національних меншин. Щоб ми фактично у щоденному режимі координували, що саме треба встигнути до 8 листопада, що саме треба встигнути до рішення в грудні Європейської Ради. Це дозволить Україні розпочати переговори про вступ», — переконаний Порошенко.

Розмова з Єврокомісаром Варгеї була максимально конкретною, каже Порошенко: «Основні напрями також були визначені. Це і верховенство права, це права людини, це свобода медіа, це і незалежність антикорупційних органів. Я хочу, щоб всі розуміли: 7 критеріїв, які президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн озвучила, це для отримання статусу кандидата. А от для початку переговорів нам треба, щоб Україна була готова. І нам треба переконати навіть скептиків, що зупиняти Україну на цьому процесі ми не дамо, і ми якісно виконаємо свою домашню роботу», — наголошує Порошенко.

Він також повідомив, що у Європарламенті готується велика резолюція, в яку будуть включені українські питання.

«Ми домовилися почати роботу з створення позиції, яка буде називатися „спеціальний представник“, який матиме таку ж саму сферу відповідальності, як у наших американських партнерів пані Пріцкер. Тобто спеціальний представник з відновлення, відбудови і конфіскації російських активів», — повідомив Петро Порошенко.

Координація з ЄС для нас життєво важлива — наголошує пʼятий президент. «Це фінансові ресурси, які вимірюються сотнями мільярдів євро, вони мають надійти в Україну для того, щоб ми відновили країну після жахливої агресії», — пояснює Порошенко.

«Парламент України зараз має величезну і відповідальну місію. Саме в руках парламенту знаходиться значний відсоток долі європейського майбутнього України. А нам? Нам треба працювати», — резюмує Порошенко.

Схожі новини