Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«ЄС мусить зміцнити європейську оборонну промисловість»

Мільярди євро на це готовий надати Європейський інвестиційний банк

Наразі у ЄС бракує зброї і високотехнологічних оборонних систем, аби відповідати усім вимогам сьогодення. Але ситуація динамічно змінюється. Фото politico.eu.
Наразі у ЄС бракує зброї і високотехнологічних оборонних систем, аби відповідати усім вимогам сьогодення. Але ситуація динамічно змінюється. Фото politico.eu.

Голова Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Надя Кальвіньо взяла участь у дискусії щодо діяльності ЄІБ, яка наприкінці лютого 2024 відбулася у Європейському парламенті (Страсбург, Франція). «Європейський Союз мусить зміцнити європейську оборонну промисловість, — заявила у ЄП голова ЄІБ. — На такі цілі Європейський інвестиційний банк має ще шість мільярдів євро. Процес інвестування цих коштів ітиме швидше».

«Нам потрібно зміцнити безпекову й оборонну галузі європейської промисловості, — розповіла PAP голова ЄІБ після дебатів у Європейському парламенті. — Маємо вісім мільярдів євро, призначених для інвестицій у цій царині. Це кошти на дослідження й розробки, космічні технології, кібербезпеку, технології подвійного призначення й критичну інфраструктуру, наприклад, охорону кордону. Наразі з цих восьми мільярдів інвестували два. Отже, є можливість зробити більше».

Голова ЄІБ додала, що нещодавно цей банк запустив новий фінансовий інструмент, який передбачає інвестиції у малі й середні фірми й стартапи, що працюють у галузі оборони й безпеки. «Ми говорили про це минулої п’ятниці з міністрами фінансів країн ЄС, — зазначила пані Кальвіньо. — Домовилися збільшити нашу участь у секторі продукції подвійного використання. Через два місяці доповім про прогрес у цьому напрямку».

«Ми готові робити більше й діяти активніше у тих сферах, які є критичними, ключовими й стратегічними для зміцнення нашої безпеки», — підсумувала голова Європейського інвестиційного банку.

Європі потрібен «новий спосіб мислення в оборонній галузі»

У резолюції щодо ЄІБ, яку увалив 29 лютого Європарламент, його депутати підкреслили: війна росії з Україною вимагає від ЄС «підвищення оборонної готовності, і як наслідок, достатніх інвестицій». Європарламент також закликав ЄІБ внести певні зміни в його нормативні акти, — аби цей банк міг фінансувати виробництво «боєприпасів і військового обладнання».

Про оборону й безпеку говорила також під час дискусії у Страсбурзі президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. За її словами,
потрібен «новий європейський спосіб мислення в оборонній галузі - з боку інституцій, промисловості та інвесторів».

«Мене дуже надихнули слова голови ЄІБ Наді Кальвіньо про те, що банк готовий зробити більший внесок у спільні проєкти, які зміцнять європейську оборонну промисловість, — наголосила пані фон дер Ляєн. — Закликаю держави-члени ЄС підтримати цю пропозицію. Оборонна промисловість Європи потребує доступу до капіталу. Хочу також закликати наших державних і приватних кредиторів до підтримки нашої оборонної промисловості, зокрема, малих і середніх підприємств. У сфері оборони малий і середній бізнес також є основою нашої індустрії, рушійною силою інновацій і ключовим чинником на єдиному ринку».

Схожі новини