Передплата 2024 «Добрий господар»

ДБР викрило всю верхівку та співробітників російських спецслужб, причетних до диверсій на військових складах в Україні та ЄС, починаючи з 2014 року

  • 29.09.2023, 15:15
  • 459

Державне бюро розслідувань (ДБР) довело причетність російських спецслужб до вибухів у 2014 році військових складів у Чехії, де зберігали зброю для України, а також військових складів у Сватовому Луганської області у 2015 році

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомили СБУ, ДБР та Офіс генпрокурора.

За даними слідства, кадрові співробітники російської спецслужби причетні до резонансних убивств і терактів на території України та Євросоюзу. Зокрема, до підриву військового об'єкта в чеському місті Врбетице у 2014 році (там була зброя для України) та вибухів боєприпасів на складах у Сватовому Луганської області у 2015 році.

Правоохоронці заявляють, що встановили особи всього командного складу та ключових співробітників Сил спеціальних операцій ЗС рф. Цю російську спецслужбу називають однією з найбільш засекречених.

Серед викритих:

  • чинний командувач ССО ЗС росії, генерал-майор Валерій Флюстіков;
  • ексначальник Головного управління Генштабу Збройних сил рф (також відомого як ГРУ) Ігор Сєргун (очолював відомство до 2016 року);
  • колишній охоронець путіна Олексій Дюмін, який у 2013−2015 обіймав посаду командира спецназа російського ГРУ;
  • командир 161 центру підготовки спеціалістів особливого призначення Головного управління Генштабу ЗС рф, генерал-майор Андрій Авер’янов.

За даними ДБР, генерал Авер’янов зараз входить до близького кола путіна та часто присутній на офіційних зустрічах найвищого рівня.

Правоохоронці оголосили підозри в диверсії переліченим вище та ще двом десяткам безпосередніх організаторів та виконавців диверсії серед російських спецслужб. Наприклад, підозри отримали відомі агенти ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін, яких вже оголосила в розшук Чехія.

Також підозри отримали спільники російських диверсантів з України, зокрема оператор дрона, який скинув вибухівку на склади у Сватовому Луганської області у 2015 році. Як зазначається, українець із позивним Старт у 2014 році приєднався до бойовиків на Луганщині.

Однак це ще не всі викриті фігуранти. Після завершення всіх експертиз слідчі планують повідомити про підозру ще понад 50 чинним військовим ГРУ.

ДБР зазначає, що зараз триває активна робота щодо підтвердження причетності цієї групи до вибухів на інших українських і закордонних складах.

«Після перемоги України вони будуть обов’язково розшукані та притягнуті до відповідальності», — заявили в бюро.

Схожі новини