Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МОЗ пояснило, які зміни чекають на жінок-медиків від 1 жовтня

  • 26.09.2023, 18:45
  • 649

Жінки-медики та фармацевти, які з 1 жовтня мають стати на військовий облік, проте вони зможуть безперешкодно виїжджати за кордон

Жінки при службі. Фото умовне
Жінки при службі. Фото умовне

Про це йдеться у повідомленні МОЗ.

Уже з 1 жовтня на військовий облік повинні стати жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Йдеться про всіх жінок віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями: лікар, стоматолог, акушерка, сестра медична, фармацевт і провізор, наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоровʼя тощо. Вони вже мали перебувати на військовому обліку.

Важливо: взяття на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у державі.

МОЗ зазначає, що більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів уже й так перебувають на військовому обліку, бо така норма діє ще з 1992 року. Хоча міністерство визнає, що понад 30 років взяття на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів «працювало не досконало», через що частина медиків у ньому не враховані.

Щоб стати на облік, жінки-медики матимуть три роки — до 31 грудня 2026-го. А до цього часу жінкам із медичною та фармацевтичною освітою дозволено працевлаштуватися без військового квитка.

Також МОЗ наголошує, що кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, стоїть вона на військовому обліку чи ні. Наразі обмеження діють лише для певних категорій державних службовців та посадових осіб.

Від січня 2023 року жінки, які здобувають освіту за медичними або фармацевтичними спеціальностями, стануть на військовий облік одразу після закінчення навчання. Для цього заклад освіти за два місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до військкоматів.

Схожі новини