Передплата 2024 «Добра кухня»

На площі Ринок знайшли криївку

Ймовірно, це сховок польських підпільників, А може, там ховалися євреї

Фото zaxid.net
Фото zaxid.net

Під час облаштування укриття у кам’яниці на площі Ринок, 42, працівники «Львівського радіо» знайшли підземелля, де під час Другої світової війни могли переховуватися львівські євреї, — аби вберегтися від переслідувань німецьких нацистів.

На стінах — прізвища людей, які там ховалися (одне з них, яке чітко вдалося прочитати — Юзеф Мельнік), та деякі написи польською мовою. Зокрема, Praca i modlitwa wiernosci hasłо (можливо, йдеться про пароль «Праця й молитва вірності»), ініціали JD, а також 1943 rok. Зараз знайдену криївку досліджують історики. Припускають, що там ховалися або євреї, або члени польського підпілля.

Минулих років у центрі Львова, на вулиці Вірменській, теж знайшли сховок. На стіні були викарбувані уривки єврейських молитов.

Історик Іван Сварник розповів для «ВЗ», що євреї у часи Другої світової війни ховалися в каналізаційних колекторах та підземеллях сакральних об'єктів (костелів та монастирів). Там були великі підземні крипти, де можна було облаштувати елементарний побут.

«Переховування єврейського населення у Середмісті, зокрема в кам’яницях, було малоймовірне, — продовжує розмову історик. — У тому районі євреї не мешкали. Цитати й прізвища, знайдені у криївці на площі Ринок, 42, радше могли належати полякам. Слово modlitwa наштовхує на думку, що це були римо-католики. З 1939 року у Львові було потужне польське націоналістичне підпілля. Воно підпорядковувалося польському еміграційному уряду, що перебував у Лондоні. У Галичині була розгалужена мережа польського підпілля, бо до повоєнних років поляків у нас було багато. Не виключаю, що ця криївка була зроблена для переховування польських підпільників, бойовиків, людей з мережі Армії Крайової. Польське підпілля діяло також за радянського часу, у 1939−1941 роках. Зокрема 1941-го були масові арешти членів підпільної мережі. Однак арешти її не знищили».

За словами історика, п’ять років тому у Львові на одному з горищ у центрі виявили базу польських підпільників. Там знайшли зброю, друковані матеріали воєнних часів. «У багатьох львівських будівлях були обладнані криївки й таємні бази польських підпільників», — підсумував Іван Сварник.

Схожі новини