Передплата 2024 «Добрий господар»

СБУ викрила підпільну типографію, де виготовляли фальшиві паспорти для «легалізації» росіян

  • 29.06.2023, 12:25
  • 742

СБУ ліквідувала підпільну типографію, де виготовляли фальшиві паспорти для «легалізації» росіян в Україні та ЄС

Фото: СБУ
Фото: СБУ

У декількох областях держави викрито організатора оборудки і 3-х його спільників.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Бізнесмени» пропонували своїм клієнтам фальшиві паспорти, водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів і державні акти права власності на землю. Серед клієнтів були громадяни рф, які на підставі фейкових документів намагалися «легалізуватися» в Україні або виїхати до Євросоюзу.

Вартість «довідки» Вартість підробки залежала від складності документа і терміновості його виготовлення. Так, наприклад, за одну фейкову ID-картку громадянина України ділки просили 1,1 тис. дол., а фейкове посвідчення водія продавали за 600 дол. При цьому, щомісяця фігуранти виконували від 100 і більше замовлень. Крім того, вони виготовляли фіктивні висновки медкомісій щодо непридатності до військової служби за станом здоров’я. Таку послугу ділки оцінювали від 5 до 10 тис. дол.

Під час понад 150 обшуків у підпільному цеху, а також за адресами проживання і роботи фігурантів у Київській, Рівненській, Харківській, Одеській і Закарпатській областях знайшли бланки фальшивих документів, обладнання для виготовлення підробок та нанесення на них голографічних захисних елементів, печатки і штампи.

Наразі організатору схеми, його «кур'єру» з Бучі, а також двом спільникам з Рівного і Харкова повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Двоє із вищевказаних фігурантів уже перебувають під вартою. Також планується повідомлення про підозру ще одному учаснику схеми із Рівного і нотаріусу з Харкова.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми. Нагадаємо, «Коментарі» писали, що бойовика «ДНР», який був фігурантом легендарної справи одеських «комсомольців-терористів», засудили до 15 років за ґратами. Уродженця Одеси засудили за участь у терористичній організації.

Схожі новини