Передплата 2024 «Добрий господар»

Містер Арбітріум руками тримає Оперний театр Львова…

Символічне значення скульптури від італійських митців — світ підтримує Україну, а Україна захищає від агресора світ

Фото із відкритих джерел
Фото із відкритих джерел

У День Конституції біля Оперного театру встановили скульптуру чоловіка, який символічно тримає руками стіну театру. Львів'ян неабияк зацікавив цей мистецький проєкт. Ще задовго до офіційної презентації в соцмереж розгорілася критика…

«Гігантська скульптура тримає Оперний театр» — це мистецький проєкт від італійських партерів міста Лева. Автор скульптури — італійський митець Емануеле Джіаннеллі, авторка та куратор мистецького проєкту — Розі Фонтана.

Мер Львова Андрій Садовий розповів на брифінгу, що скульптура — це Містер Арбітріум, який руками штовхає та підтримує. Скульптура має символічне значення. Чоловік, який тримає руками театр, означає, що світ нас підтримує у війні, водночас Україна захищає світ від агресора рф. Скульптура стоятиме біля Оперного театру кілька тижнів, після цього помандрує іншими містами світу.

«Сьогодні Україна захищає європейські демократичні цінності, — наголосив мер Львова. — Цей Арбітріум символізує силу і захист. Будуть дискусії, розмови. Але для цього і є мистецтво, щоби спонукати нас думати. Жодної бюджетної гривні ми не потратили на цю скульптуру. Це благодійні пожертви».

Чому скульптура Арбітріума постала саме біля Оперного театру?

Андрій Садовий пояснив, що це один із символів Львова — культурної столиці України. Важливо, щоб світ бачив прекрасний Львів, який відіграв важливу роль у прихистку ВПО, став потужним волонтерським центром та містом, де реабілітують воїнів.

Заступник директора Львівської національної опери Тарас Курчик сказав, що, на його думку, скульптура Арбітріума є символом підтримки насамперед української культури та нації.

«У скульптурі закладений дуалізм — підтримувати чи штовхати, — наголосив пан Тарас. — Дискусії це добре. Але немає приводу для дискусій лише в одному — щодо підтримки».

Схожі новини