Передплата 2024 «Добрий господар»

У зоні підтоплення випадків інфекційних хворіб наразі не зафіксували, — міністр

  • 11.06.2023, 16:30
  • 844

Епідеміологічна ситуація у зоні небезпеки через підрив Каховської ГЕС контрольована і стабільна, випадки інфекційних хвороб наразі не зафіксовані

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Сьогодні ми не маємо випадків інфекційних хвороб, пов’язаних із наслідками підтоплення. Було декілька випадків гастроентероколітів, але вони навіть не з цієї території, яка потрапила в зону підтоплення. Епідситуація сьогодні контрольована, стабільна, але напружена», — зазначив очільник МОЗ.

За його словами, у зоні підтоплення постійно триває моніторинг води, підготовка лікарень до потенційних спалахів інфекційних захворювань.

Ляшко розповів, що разом із головою НСЗУ перебуває на Херсонщині, де інспектує лікарняну базу, її готовність для прийому хворих.

За його словами, зважаючи на ймовірність виникнення спалахів кишкових інфекцій у регіоні щоденно робляьь дослідження води як із централізованих джерел водопостачання, так і з місць масового привезення питної води, а також із водойм.

«Сьогодні можу впевнено сказати: вода в централізованій водопровідній мережі повністю відповідає санітарним нормам і правилам і безпечна для вживання. Якщо далі продовжуватиметься так, як є, то потенційно спалахів кишкових інфекцій, пов’язаних саме з водним шляхом передачі, не повинно бути», — підкреслив Ляшко.

Він запевнив, що вся питна вода, яку привозять, відповідає вимогам.

Водночас у поверхневих водоймах фіксується значне перевищення мікробіологічних показників, що свідчить про значне так зване фекальне забруднення. Ляшко закликав людей не використовувати поверхневі водойми для купання, не вживати в їжу рибу у будь-якому вигляді - варену, солену, смажену, не купувати нічого на стихійних ринках біля водойм.

Схожі новини