Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Заснути за хвилину

Як позбутися безсоння та упоратися зі стресом

Співробітник Університету штату Арізони (США), експерт з інтегративної медицини Ендрю Вейл розповів про простий і дієвий спосіб заснути за 60 секунд. За його словами, для цього слід використати метод «4−7-8».

Цей спосіб відомий під назвою «роз­слаблене дихання», уточнив фахівець. Згідно з методикою, необхідно повіль­но вдихати через ніс протягом чотирьох секунд, потім затримати дихання на сім секунд і плавно видихати повітря за вісім секунд. Послідовність слід повторювати доти, доки не заснеш.

Ритмічне та глибоке дихання практи­кують під час медитації індійські йоги. І це допомагає позбутися не лише безсоння, а й упоратися зі стресом.

«Це найкращий метод, що дозволяє знову заснути, якщо ви прокинулися вно­чі», — додав експерт.

Спати понад норму — теж погано, за­певняють лікарі. Британські вчені з Уні­верситету Кіля провели дослідження та з’ясували, до яких наслідків призводить понаднормовий сон — понад 8 годин.

Виявилося, сон, який триває понад 8 годин, підвищує ризик передчасної смерті та серцевих нападів. Сон, що тривав лише на годину понад норму, підвищував ризик загальної смертності на 14%, на 2 години більше — на 30%, а у тих, хто спить по 11 годин, — майже на 50%.

Засинання менш ніж за п’ять хвилин після того, як лягли в ліжко, може бути «поганою ознакою».

Схожі новини