Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як отримати свідоцтво про вакцинацію: пояснення лікарки

  • 09.06.2021, 10:10
  • 583

Особи, які отримали дві дози однієї з трьох вакцин, що використовуються в Україні, можуть звернутися до свого сімейного лікаря для отримання свідоцтва про вакцинацію

Про це на брифінгу щодо епідситуації на Львівщині розповіла в.о. генерального директора Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко.

«У свідоцтві вказується прізвище та ім’я, як у закордонному паспорті, дата народження, дані про те, коли і якою вакциною людина щеплена. Цей бланк завіряється печаткою лікаря і печаткою установи, яка його видає. Наразі це і є документ, який можна показувати під час перетину кордону країн, що вимагають документ про вакцинацію», — зазначила Наталія Іванченко.

Вона також розповіла, що зараз вирішується питання, як виглядатиме бланк міжнародного сертифіката вакцинації для всіх країн ЄС, затвердженої уніфікованої форми сертифіката ще немає. Тому сімейні лікарі видають бланк відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил 2005 р.

Читайте також: ЄС запровадить «зелені паспорти» з 1-го липня

«Водночас карантинні обмеження лишаються дійсними. Коли люди повертаються з-за кордону, вони, як і раніше, повинні або відправитися на самоізоляцію, або здати ПЛР-тест. Так, держава гарантує безкоштовне обстеження на наявність коронавірусу, але це стосується лише тих осіб, які мають найменші ознаки гострого респіраторного захворювання або контактували із хворим.

Отож, якщо ви хочете здати ПЛР-тест, аби не бути на самоізоляції після повернення з-за кордону, витрати за нього держава не відшкодовує", — наголосила Наталія Іванченко.

Схожі новини