Передплата 2024 ВЗ

Дубілету та ще двом топменеджерам «ПриватБанку» повідомили про підозру

  • 23.02.2021, 15:50
  • 622

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова погодила повідомлення про підозру трьом колишнім високопосадовцям "ПриватБанку". Серед них – колишній голова правління банку

Про це поінформували в пресслужбі Офісу генпрокурора.

Йдеться про підозру у розтраті чужого майна (136 млн грн) шляхом зловживання службовим становищем, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та у службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України).

Зокрема, повідомлено про підозру колишньому першому заступнику голови правління «ПриватБанку» Володимиру Яценку, який напередодні намагався залишити Україну на приватному літаку у напрямку Відня. Завдяки зусиллям правоохоронців літак здійснив посадку в аеропорту «Бориспіль», де експосадовця було затримано.

Крім того, повідомлено про підозру колишньому голові правління банку. Прізвище в Офісі генпрокурора не озвучують.

Як відомо, головою правління «ПриватБанку» до націоналізації був Олександр Дубілет (з 1997 по 2016 рік). Його син Дмитро Дубілет у 2019 році обіймав посаду міністра Кабміну.

Також про підозру повідомлено начальнику департаменту фінансового менеджменту, яка одночасно обіймала посаду першого заступника голови правління пов’язаної з банком юридичної особи.

Як інформує агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерело в правоохоронних органах, йдеться про Олену Бичихіну, яка зазначена першим заступником голови правління СК «Інгосстрах» (Дніпро). За даними агентства, підозру вручено Яценку особисто, а Дубілету і Бичихіній — поштою.

«Слідством встановлено, що у грудні 2016 року троє колишніх високопосадовців банку, усвідомлюючи, що „ПриватБанк“, з урахуванням позиції власників його істотної участі, незабаром буде визнаний неплатоспроможним та перейде під контроль держави, та розуміючи, що у зв’язку із цим з 19 грудня 2016 року вони втратять контроль над грошовими коштами банку, підготували та реалізували злочинний план розтрати грошових коштів фінустанови. Він полягав у протиправному нарахуванні і виплаті додаткової винагороди — індексованої комісії у зв’язку із ростом курсу гривні до долара США на користь пов’язаної з банком юридичної особи по наявних депозитних договорах з нею. При цьому виплата такої комісії цими депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалась», — розповіли в Офісі генпрокурора.

У відомстві уточнили, що нарахування і виплата винагороди були заплановані в порушення вимог закону України «Про банки і банківську діяльність».

Зазначається, що для прикриття розтрати грошових коштів «ПриватБанку» троє ексвисокопосадовців «вирішили надати цим банківським операціям вигляду законних, посилаючись на начебто заздалегідь прийняте і погоджене рішення кредитного комітету банку від 2014 року, насправді підроблене „заднім числом“, та на рішення кредитного комітету банку від 16 грудня 2016 року, якими нібито ухвалено рішення про застосування нарахування і виплати індексованої комісії по депозитах на користь пов’язаної з банком юридичної особи».

«Таким чином, підозрювані спричинили збитки у сумі 136 млн гривень», — наголосили в Офісі генпрокурора.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюється Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, досудове розслідування — детективами Національного антикорупційного бюро України.

Схожі новини