Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна отримає 1,2 мільйона ПЛР-тестів на COVID-19 від світового банку та ЮНІСЕФ

  • 27.01.2021, 14:50
  • 581

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закупив та доправив 1,2 мільйона ПЛР-тестів для діагностики коронавірусної інфекції на підтримку уряду України у його відповіді на пандемію COVID-19

Така допомога стала можливою за фінансової підтримки Світового банку у співпраці з Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України, про це йдеться на сайті ЮНІСЕФ.

ПЛР-тести Genesig Real-Time для виявлення COVID-19 вироблені компанією Primerdesign Ltd у Великій Британії. Тести будуть передані до ДП «Укрвакцина» для подальшого розподілу по державних закладах охорони здоров'я у всіх регіонах України відповідно до планів міністерства.

Вартість допомоги складає 13,5 млн доларів США у товарах та послугах. На сьогодні загальна вартість підтримки уряду України з боку Світового банку у забезпеченні тестами на COVID-19, зокрема експрес-тестами на антиген, досягає 15,5 млн доларів США.

«Як довгостроковий партнер України Світовий банк допомагає українській владі гідно протистояти пандемії COVID-19. Щоб якнайкраще допомогти українцям, які постраждали від COVID-19, наша фінансова підтримка та технічні консультації сприяють зміцненню потенціалу лікарень, амбулаторій та центрів екстреної медичної допомоги, які опікуються хворими на COVID. Світовий банк також допомагає у тестуванні та запобіганні поширенню інфекції, надаючи Україні фінансування для закупівлі тестових наборів, підвищення рівня інфекційного контролю у визначених лікарнях», — зазначив Регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.

«Попри поширення практики використання швидких тестів для визначення антигену, метод ПЛР залишається для нас основним лабораторним методом діагностики. Сьогодні лабораторні потужності дозволяють тестувати всіх, кому це необхідно, і високоякісні тест-системи мають постійний попит», — підкреслив Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Рівень позитивних тестів в Україні занадто високий — у середньому 25−30%, тоді як не має перевищувати 5%. Збільшення кількості тестувань є критично важливим для контролю поширення вірусу у громадах», — зауважила голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лотта Сильвандер.

«Однак це має поєднуватися з іншими заходами, які допоможуть перервати ланцюг передачі інфекції, такими як розширення доступу до безкоштовних тестів, своєчасне виявлення контактних осіб та ізоляція. Такий набір заходів допоможе громадам швидше повернутися до нормального життя», — додала пані Сильвандер.

ЮНІСЕФ продовжує співпрацю з донорами й партнерами, щоб підтримати уряд України у його відповіді на пандемію та підготовці до майбутньої вакцинації від COVID-19 у рамках міжнародної ініціативи COVAX.

Схожі новини