Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Світло» подорожчало, а пільги забрали

Новорічне тарифне свавілля, яке влаштувала українцям “зелена” влада, зачепило і ціни на електроенергію. Побутовим споживачам підвищили тарифи й скасували пільги

Як повідомила «ВЗ» менеджер з комунікацій ТОВ «Львівенергозбут» Олена Астахова, від 1 січня 2021 року Кабмін своєю постановою вста­новив єдину фіксовану ціну на елек­тричну енергію для побутових спожи­вачів — 1,68 грн за 1 кВт-год (наразі до 31 березня 2021 року, а потім буде пе­регляд цін. — Авт.). Цією ж постано­вою уряд скасував «пільгові» тарифи, зокрема, за обсяг споживання до 100 кВт-год на місяць. (Нагадаємо, рані­ше українці, що споживали до 100 кі­ловат-годин на місяць, сплачували 90 копійок за кіловат. Відтепер тариф 1,68 грн/кВт-год, який діяв на «понад­нормові» обсяги споживання, засто­совується до будь-якого об’єму спо­живання. — Авт.).

Водночас скасовано «пільговий» тариф для помешкань з електроопаленням. Раніше вони мали піль­гу на споживання — 3 тисячі кВт-год на місяць. Аби «підсолодити пілюлю», влада пообіцяла таким споживачам «субсидію на електрику». Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на позачерговому засіданні уряду 18 січ­ня заявив: «Споживачі, які встанови­ли системи електричного опалення, отримуватимуть компенсацію за під­вищення тарифів на електроенергію. Уряд розробив і найближчим часом прийме механізм, який передбачає прямі виплати тим, у кого є електро­опалення». Також Шмигаль додав, що компенсацію за підвищення тарифів отримають усі користувачі, незалежно від їхніх доходів.

Деякі нюанси обіцяної субсидії на електрику розкрив перший заступ­ник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, передає «Укрін­форм». За його словами, зараз близь­ко 400 тисяч домогосподарств корис­тується електроопаленням. «Субсидія буде видаватися, починаючи з січня, — сказав Корнієнко. — Тобто навіть заднім числом, якщо люди будуть реєструвати­ся вже в лютому, вона буде надходити їм і за січень, і за лютий, відповідно далі за березень. Розмір субсидії становитиме близько тисячі гривень».

Водночас, як повідомила Астахо­ва, з 1 січня продовжують діяти роз­рахунки за періодами часу, якщо помешкання обладнане дво- або три­зонним електролічильником. Так зва­ний нічний тариф становить 50% єди­ного тарифу, якщо у вас двозонний лічильник, і 40% єдиного тарифу, якщо у вас тризонний лічильник. Тоб­то споживаючи електроенергію від 23-ї год до 7-ї години ранку із двозон­ним лічильником, будете платити 84 копійки за кіловат-годину, а з тризон­ним — 67 копійок.

Аби почати користуватися «нічним тарифом», треба встановити собі дво­зонний чи тризонний лічильник обліку електрики. Заяву на його встановлен­ня можна написати у будь-якому із 23 центрів обслуговування ТОВ «Львівенергозбут». Придбати лічильник треба буде за свій кошт, і задоволен­ня це не з дешевих. Як ідеться на офі­ційному сайті ПрАТ «Львівобленерго», вартість однофазного багатотариф­ного приладу обліку електроенергії — 1399 грн, трифазного — 2699 грн (без вартості встановлення). Подальша експлуатація, планова заміна, ремонт і повірка лічильника здійснюється за рахунок електрокомпанії.

Схожі новини