Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У лікарні прифронтової зони доправили партію кисневих концентраторів

  • 27.12.2020, 11:20
  • 510

Кисневі концентратори від Фонду Порошенка отримали три медзаклади на Сході України

Відомий серед військових стоматолог, засновник волонтерської радіостанції «Тризуб ФМ» Ігор Ященко та учасник війни проти російської агресії, блогер Гліб Бабіч доставили концентратори українцям, які живуть поблизу лінії розмежування і воїнам, які захищають державу.

Першим пунктом призначення став центр первинної медико-санітарної допомоги у місті Селидове на Донеччині. Тут опікуються здоров’ям 38 тисяч мешканців. Нині у громаді 68 пацієнтів із діагнозом «коронавірус». Усі лікуються амбулаторно, тож концентратори вкрай необхідні — розповідає директорка Селидівського центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Марченко.

«Для нас дуже важливо, що благодійний Фонд Петра Порошенка надав ці апарати. Їх зручно використовувати. До того ж, вони дороговартісні, а населення, на жаль, не має змоги придбати такі медичні апарати», — говорить лікарка.

У Селидівській центральній міській лікарні для хворих на коронавірус облаштовані 50 ліжок. Але їх не вистачає, як і кисню для важких хворих.

Лікарка інфекційного відділення Ірина Перепелиця розповідає: «Зважаючи на велике перевантаження у відділені, концентраторів нам не вистачає. І сьогодні нам подарували від Фонду Петра Порошенка два концентратори та пульсометри для надання допомоги лікарні і хворим на ковід пацієнтам. Ми дуже вдячні за цю допомогу».

«Чому це так важливо саме тут, на Сході? Ці люди, можливо, ніколи не згадають Порошенка чи „Справу громад“. Але для них це допомога, яку дала Україна. Це питання місцевого менталітету, і це дуже важливо. Це наші люди, і ми робимо ті кроки, які все більше переконують їх — тут про них турбуються», — говорить лікар-волонтер Ігор Ященко.

Ще два концентратори привезли до Покровська у військовий шпиталь. Зараз тут від ковіду лікуються більше 20 захисників.

Забезпечення медзакладів кисневим обладнанням — наразі у пріоритетах Фонду Порошенка та волонтерів з ГО «Справа громад». «Це перша маленька крапля. 52 концентратори. До Нового року їх буде 100. І все менше людей під час епідемії буде хвилюватися через відсутність кисню», — говорить Гліб Бабіч.

«Сьогодні вранці нам доповіли, що до апаратів, які ми привезли, вже підключено перших пацієнтів. Нічого важливішого за це не може бути», — повідомив волонтер у Facebook.

Фонд Порошенка спільно з компанією Рошен і волонтерами з перших днів пандемії передали в лікарні понад 157 тисяч захисних костюмів для медиків, 10 тисяч антивірусних окулярів, понад 50 тисяч високоякісних швейцарських ІФА-тестів Roche, профінансували закупівлю, ремонт і розхідники понад 50 апаратів ШВЛ. Допомогу отримали близько 200 медичних закладів. У регіони України відправили понад 50 тисяч продуктових наборів для людей із вразливих категорій.

Наразі у пріоритеті Фонду Порошенка — кисневе обладнання для хворих на коронавірус.

Схожі новини