Передплата 2024 ВЗ

Частину вілли на Новаківського купить мерія

Історична вілла польського живописця Яна Стики, що на вулиці Новаківського, 2, не стане готелем

Принаймні так запевнили у Львівській міській раді. Мерія готова викупити частину приміщень вілли, котру мешканці хочуть віддати під готельний заклад.

«У п’ятницю, 13 листопада, на за­сіданні виконавчого комітету Львів­ської міськради заплановано ухвали­ти рішення щодо викупу з приватної власності частини вілли Яна Стики XIX століття, що на вул. Новаківського, — розповів заступник міського голо­ви Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. — Також розпочали пе­ремовини з ріелторами, які розмісти­ли оголошення про продаж вілли. У ра­дянські часи ту частину будинку, яку зараз виставили на продаж, переда­ли під гуртожиток заводу „Львівпри­лад“. На початку 90-х років люди, що там мешкали, приватизували кварти­ри. А тепер ріелтори від імені мешкан­ців хочуть ці квартири продати».

На одному із сайтів нерухомості рі­елтори виставили на продаж 10 квар­тир в історичній віллі, в якій жив і пра­цював знаменитий художник Олекса Новаківський, — на третьому поверсі. За ці квартири хочуть «усього» 900 ти­сяч доларів. Ріелтори пропонують об­лаштувати там офіси чи готель.

Довідка «ВЗ»

Цю віллу збудувала 1889 року фірма Івана Левинського, за про­єктом Юліана Захаревича. Згодом будинок придбав Андрей Шептицький, який хотів створити там музей. Але пізніше Шептицький передав будівлю митцеві Олексі Новаків­ському. У вересні 2008 року буди­нок внесли до переліку пам’яток культурної спадщини, які не підля­гають приватизації.

Схожі новини