Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Операції в Україні: як і де можна зробити їх безоплатно

  • 05.10.2020, 10:55
  • 1 006

Зробити операцію безоплатно у державному медзакладі здавалося колись абсолютно нереальним. Фактично завжди треба було доплачувати кошти за анестезію, витратні матеріали чи просто перебування у стаціонарі

Часом це виливалося у чималу суму грошей. Але зі стартом трансформації системи охорони здоров'я на спеціалізованому рівні зробити операцію можна безоплатно, повідомляє ексміністерка охорони здоров'я Уляна Супрун.

Що має для цього зробити пацієнт?

Отримати електронне направлення від свого сімейного лікаря або лікуючого медика на проведення операції. Лише за направленням можна скористатися послугою безоплатно.

Звернутися до обраного медзакладу, який має договір з Національною службою здоров'я України на проведення хірургічних операцій у стаціонарних умовах. Коли оберете заклад, в нього краще зателефонувати заздалегідь, аби дізнатися, чи роблять тут необхідне вам хірургічне втручання.

НСЗУ законтрактувала 844 медзаклади на надання послуги хірургічних операцій.

Які саме послуги оплачує НСЗУ:

  • проведення операції та анестезія;
  • інструментальні та лабораторні обстеження;
  • за потреби — патоморфологічні дослідження: взяття біопсії чи операційного матеріалу;
  • післяопераційний моніторинг, знеболення та подальша медикаментозна терапія;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • медична реабілітація у гострому періоді для запобігання виникнення післяопераційних ускладнень;
  • ліки з Нацпереліку лікарських засобів та витратні матеріали;
  • харчування у стаціонарних умовах.

У разі невідкладного стану можна звернутися до лікарні без направлення, або викликати екстрену меддопомогу, яка за необхідності доставить до медзакладу.

Допомога у невідкладному стані надається без жодних додаткових умов та безоплатно.

З квітня по вересень НСЗУ вже виплатила медзакладам 5,5 млрд гривень за хірургічні операції. За цей час було виписано понад 50 тисяч електронних направлень пацієнтам. З них виконані понад 60%, решта були відкладені через карантинні обмеження. Зокрема, через карантин і меншу кількість операцій, зараз фінансування також здійснюється за глобальним бюджетом — тобто заклади отримують кошти незалежно від того, скільки вони встигли провести операцій. Це тимчасове рішення.

Що ще важливо знати пацієнтам про отримання гарантованих медпослуг безоплатно:

  • Тут є вся інформація по пакетах, які входять до програми медичних гарантій. Ці послуги пацієнти можуть отримувати безоплатно у закладах, які уклали договір з НСЗУ.
  • Тут список всіх таких медзакладів (а також кабінетів лікарів-ФОП).
  • Тут можна переглянути наявність ліків, які лікарні мають закуповувати обов'язково. Вони входять до Національного переліку лікарських засобів. Для пацієнтів ліки з цього списку безоплатні, їх закуплено за кошти платників податків.

Інформація про їхню наявність та залишки всі медзаклади зобов'язані публікувати — або на інформаційних стендах безпосередньо в закладах охорони здоров'я, або на офіційних сайтах регіональних департаментів та управлінь, або на вищевказаному сайті.

Читайте також: Вакцина від грипу: де і за скільки можна зробити щеплення у Львові

Якщо ви чи ваші родичі отримували медпослуги в рамках програми медичних гарантій — діліться своїм як позитивним, так і негативним досвідом. Це допоможе іншим краще знати про те, як і де можна отримати гарантовані медпослуги та ними скористатися, а Національній службі здоров'я краще стежити та дбати про якість медичних послуг.

Схожі новини