Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Едем Резорт” заявив про повернення землі й озера у державну власність

Тож ексголова ЛОДА Марікіян Мальський фігуруватиме у кримінальній справі без запобіжного заходу

У резонансній кримінальній справі, у якій фігурує ексголова Львівської ОДА Маркіян Мальський, який торік незаконно, як вважає прокуратура, передав у власність 15 га земель рекреаційної зони для елітного відпочинкового комплексу «Едем Резорт» (належить екснардепу від «Свободи» Ігорю Кривецькому), — несподіваний поворот. ТзОВ «Узлісся», засновником і кінцевим бенефіціаром якого є пан Кривецький, заявило, що готове виправити помилку службовців Державного водного агентства і повернути озеро та землю біля нього у державну власність.

Нагадаємо, прокуратура Львівщини вручила Маркіяну Мальському підозру. Його звинувачують у службовій недбалості, яка призвела до семи мільйонів гривень збитків.

«ТзОВ „Узлісся“ у 2019 році придбало земельну ділянку в с. Стрілках Перемишлянського району Львівської області, за яку заплатили 7 мільйонів 231 тисячу гривень, — йдеться в офіційній заяві, яку оприлюднила пресслужба Edem Resort Medical & SPA. — Згодом підприємство провело інвентаризацію, де виявлено помилку. З метою дотримання законодавчо встановлених норм та недопущення жодних порушень зі сторони підприємства, ми ухвалили рішення виправити помилку. Земельна ділянка під водним дзеркалом та водойма повернуться у власність держави, а ТзОВ „Узлісся“ повертається до договірних відносин. Надалі товариство буде ініціювати набуття права власності на земельні ділянки, аналізуючи кожен крок, щоб не допустити таких ситуацій у майбутньому».

Журналістка «ВЗ» звернулася за коментарем до прокурорки Львівської області Ірини Діденко.

Чи заява «Узлісся» може кардинально вплинути на хід розслідування справи проти ексголови Львівської ОДА?

«Заява вкотре підтверджує вину Маркіяна Мальського. Бо навіть товариство визнає, що отримали озеро у власність з порушенням, — пояснила прокурорка. — Цей аспект (заява товариства. — Авт.) у кримінальному провадженні виглядає як добровільне відшкодування збитків. Будь-який кримінальний процес, де є сума завданих збитків, передбачає, що основна ідея — не лише покарати винуватця, який приймав незаконні рішення. Ідея — повернути об’єкт у власність, де він раніше перебував. Водночас це не відміняє незаконності дій і звинувачень. Це добра заява, і це означає, що у справі є порозуміння».

За словами Ірини Діденко, Маркіян Мальський надалі підозрюватиметься у справі за ч.2 ст. 367 ККУ — службова недбалість з тяжкими наслідками. «Єдиний нюанс — заява „Узлісся“ трішки змінює хід досудового розслідування, — каже Ірина Діденко. — Поки не бачу підстав для звернення до суду, щоб на ділянку наклали арешт (прокурорка також додала, якщо землю не повернуть, то арешт накласти доведеться — Авт.). Також для Маркіяна Мальського не буде обрано жоден запобіжний захід (раніше прокуратура планувала для цього фігуранта справи особисте зобов'язання. — Авт.). Суд вирішив не застосовувати до нього запобіжний захід, бо немає суспільної небезпеки. Мальський бере активну участь в усіх слідчих діях. Тож у слідства немає ризиків втрати у кримінальному провадженні».

Чи “Едем Резорт” справді виправить “земельну помилку”? Час покаже.
Чи “Едем Резорт” справді виправить “земельну помилку”? Час покаже.

Схожі новини