Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні зміняться правила прийому документів на соцвиплати

  • 04.02.2020, 19:10
  • 1 110

В Україні буде введено нову модель прийому документів на соціальні виплати в регіонах, яка передбачає, що людям не потрібно буде їздити в райцентр в управління соціального захисту, а документи можна буде можна подати в центрі громади або навіть в окремих старостатах.

Про це під час пресконференції розповіла міністр Юлія Соколовська та її радник з діджіталізаціі Денис Мацуй, передає телеканал «Прямий».

«Людині, щоб отримати ту чи іншу соціальну виплату, не потрібно буде їздити в район для оформлення документів. Він зможе зробити це у себе в об'єднаній територіальній громаді або старостати», — заявила Соколовська.

Передача документів з ОТГ відбуватиметься за допомогою комп'ютерної програми «Соціальна громада». Вона дозволяє обробляти документи в електронному вигляді і, як очікується, скоротить час прийняття рішення по виплатах майже в два рази. Для цього потрібен лише один співробітник і комп'ютер з інтернетом.

У державному бюджеті на 2020 рік заклали 150 млн гривень на грошову компенсацію ОТГ за функцію прийому документів від населення і передачі їх на обробку в бек-офіси.

«Наша мета — щоб людина прийшла, швидко подав документи. Функція бек-офісу — швидка, прозора і точна обробка документів. І нам потрібно забезпечити цифровий зв'язок між фронт-офісами та бек-офісами. Саме для цього ми зробили сервіс» Соціальна громада" , — сказав Мацуй.

За його словами, міністерство постаралося максимально спростити підключення громад до цього сервісу і сподівається, що підключаться всі. Станом на кінець січня до «Соціальної громаді» приєдналися вже 71 ОТГ, ще 60 збираються це зробити незабаром.

Під програму створено спеціальний урядовий сайт socgromada.ioc.gov.ua.

За даними Мінсоцполітики, на сьогодні більше 26 тисяч населених пунктів із загальним населенням майже 12 млн осіб розташовані на значній віддалі від пунктів прийому документи. Йдеться про відстані в 50−70 км.

Нагадаємо, уряд підвищив соціальну допомогу для дітей-сиріт та дітей, котрі позбавлені батьківського піклування, а також дітей з інвалідністю, які виховуються у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях.

Схожі новини